fbpx

Доларът скочи над 100 рубли, еврото гони 110 р.

Курсът на долара надмина 100 рубли за първи път от 23 март 2022 година, става уясно от търговте данни на Московската борса, информира ТАСС.

Първо доларът се качи с 0,58% до 100,0075 рубли, след това ускори ръста си до 100,19 рубли. В същото време еврото се качи до 109,56 рубли, а юанът нарастна с 0,58% до 13,774 рубли.

По-късно обаче, в хода на търговията, доларът ускори още повече ръста си (1,6%), достигайки до 101,03 рубли, а еврото надмина „кота 11“ до 110.73 рубли.

Много руски експерти обясняват текущото обезценяване на рублата спрямо долара с повече от 12% от началото на юни с факта, че вносът се възстановява по-бързо от износа. Това е свързано с намаляване на търговския излишък или намаляване на разходите за износ на стоки.

Все пак би било по-правилно да се говори за зависимостта на валутния курс от динамиката на котировките на световните стокови пазари – преди всичко цените на енергийните продукти, както и на металите и пшеницата, смята Сергей Пухов, експерт в Института „Център на развитие към Националния изследователски университет „висша икономическа школа“. По думите му, това се се потвърждава от проста иконометрия – корелацията на обменния курс с търговския баланс или износа в различни интервали от време е почти незначителна, но при петролни котировки на месечни или дневни серии може да бъде доста значителна.

В същото време през юли е нямало резки колебания на пазара на стоки. Съставните стокови индекси се промениха леко: цените на петрола и пшеницата се увеличиха, цените на газа и въглищата намаляха, цветните метали поевтиняха. Но ситуацията на стоковите пазари не обяснява напълно цялата ситуация на валутния пазар, изтъква Пухов.

Първо, има взаимно влияние на обменния курс и търговските потоци. Например, когато рублата отслабва, търсенето на внос намалява. На второ място, необходимо е да се вземе предвид балансът на услугите, особено в условията на пика на летния ваканционен сезон и нарастващото търсене на чуждестранна валута за пътувания в чужбина. Напоследък се наблюдава масово навлизане на частни инвеститори в борсата, които активно използват брокерски сметки за конвертиране на валута, включително за ежедневни цели. Трето, най-силното краткосрочно въздействие върху валутния курс, особено в условията на повишени рискове и несигурност, може да има променливият компонент на платежния баланс, когато финансовите потоци напускат страната под формата на изтегляне на средства от преки и портфейлни инвеститори, както и изтичане на други инвестиции. Най-вероятно последният фактор стана решаващ през юли тази година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"