fbpx

АЕЦ „Козлодуй“ подготвя терена на бъдещите нови ядрени мощности

Стартирали са дейностите по подготовката на терена за разполагане на оборудването, необходимо за изграждането на мониторинговата мрежа на площадката, одобрена за разполагане на новите ядрени блокове в АЕЦ „Козлодуй“, съобщават от централата.

Избран да изпълни дейностите е консорциума „МГУ- Енергоинженеринг“ ДЗЗД, чийто екип трябва да изгради периметрова, пробоотборна мрежа от 12 броя контролни точки за наблюдение и контрол на подпочвените води, атмосферните отлагания, почва, растителност, пасивен контрол на радиационния гама-фон, проследяване на промените в параметрите на околната среда.

Всяка контролна точка ще се състои от дълбочинен хидрогеоложки сондаж с пиезометричен кладенец за осигуряване на наблюдения, уред за събиране на атмосферните отлагания, термолуминисцентен дозиметър за контрол на гама фона, като две от тях ще бъдат оборудвани с уред за наблюдение на сеизмичните характеристики на земната повърхност и устройство с висок дебит за осигуряване на контрол върху аерозолната активност на въздуха.

Мрежата за мониторинг ще надгради съществуващата система за радиоекологичен мониторинг на АЕЦ „Козлодуй“ и същевременно ще осигурява база данни за изграждането на новите ядрени мощности на площадката.

Дейностите по изграждането на мрежа за радиоекологичен мониторинг са част от разработената и съгласувана с МОСВ и АЯР „Програма за постоянен мониторинг на Площадка № 2, одобрена за разполагане на ново ядрено съоръжение – ядрена централа“. Качеството при изпълнението на заложените цели в Програмата е приоритет за „АЕЦ Козлодуй – Нови Мощности“ ЕАД, „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и „МГУ- Енергоинженеринг“ ДЗЗД, защото опазването на околната среда е от водещо значение за всички фази от жизнения цикъл на бъдещите нови ядрени мощности, разположени на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

Чрез изпълнението на императивно заложените задължения, условия и мерки, заложени в Заповедта на Агенцията за ядрено регулиране за утвърждаване на площадката за нова ядрена мощност и Решението по ОВОС, „АЕЦ Козлодуй – Нови Мощности“ ЕАД, „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и „МГУ- Енергоинженеринг“ ДЗЗД декларират сериозното отношение и придържането към най-новите стандарти в радиоекологичния мониторинг и опазването на околната среда, изтъкват още от атомната ни електроцентрала.

Припомняме, това е един от вариантите, които се обсъждат за нови ядрени мощности в електроенергийната ни система. Друга възможност е проектът АЕЦ „Белене“, но от коментари на формацията, спечелила парламентарните избори, която вероятно ще състави правителство, „Продължаваме промяната“, става ясно, че те са привърженици на нови мощности в Козлодуй.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"