fbpx

Алтернативен флот позволява Русия да не спазва тавана на Г-7 за цена на петрола

Съединените щати ще настояват спедиторите да разкриват повече информация за своите сделки с руски петрол в опит да наложат санкции, заявяват американски официални лица, като същевременно признават, че голяма част от търговията вече е избягала от западния контрол, след като Русия изгради паралелен флот, изтъква Ройтерс.

Припомняме, страните от G7 договориха цена за руския суров петрол през декември миналата година, която забранява на западните компании да предоставят морски услуги, включително финансиране, застраховане и доставка за петрол, продаван над 60 долара за барел.

Значително количество руски петрол всъщност може да изтече извън контрола на Г-7“, коментира един от експертите, цитиран от агенцията.

През по-голямата част от миналото лято и през есента Русия наистина продаваше петрол над границите през два различни канала, сред които по-същественият е значително нарасналия алтернативен флот.

Схемата на Г-7, вместо пълна забрана на руския петрол, има за цел да задържи капак на световните цени на петрола и да намали наличните париу позволяващи на Москва да води войната в Украйна.

Длъжностните лица коментират, че в допълнение към целенасочените санкции, те настояват за „отчитане на разходите“, когато руски купувач на петрол представя документация на западни застрахователни доставчици и спедитори, за да докаже, че търговията е извършена под тавана.

Ройтерс припомня, че САЩ са започнали да налагат санкции на определени собственици на танкери във връзка с нарушаване на правилата за тавана на цените за първи път през октомври.

Западните представители отчитат, че докато приходите от руски петрол са били значително намалени в продължение на много месеци благодарение на тавана, системата е била манипулирана и алтернативният сенчест флот на Кремъл все повече поема контрола.

Добавя, че бързото изграждане на паралелен флота вече е струвало скъпо на Кремъл, като Вашингтон иска да увеличи тази цена.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"