fbpx

Предградията с потенциал за нарастваща икономическа активност

Проучване* от IWG, разкрива значителна икономическа промяна, готова да предефинира предградията, като им предоставя все по-големи възможности.

Оценявайки въздействието на хибридната работа върху местните икономики както в Обединеното кралство, така и в САЩ, проучването прогнозира допълнителни работни места, ръст на местната икономика и преразпределение на икономическата активност в предградията.

Дългите пътувания до работното място остават в миналото и хибридната работа вече е стандарт за до 40% от всички работници, като изследването предполага че има повишение на работната сила в предградията, тъй като хибридната работа позволява на хората да работят по-близо до вкъщи с потенциално увеличение на присъствените офис работници със 175% в Обединеното кралство и 60% в САЩ през следващите 20 години в сравнение с нивата преди Covid.

Ако цифрите на IWG и Arup се приложат към цялата територия на САЩ и Обединеното кралство, това предполага, че местният БВП може да нарасне съответно с до 3% и 6% в по-малките общности в резултат на променящите се работни и миграционни модели.

Според анализа от проучването технологиите дават възможност на офис служителите да вършат работата си продуктивно, независимо къде се намират, и в резултат на това има преминаване към по-локална работа. В хибридния модел компаниите се възползват от по-голяма производителност, а изследване на професор Блум от Станфорд показва 3-4% ръст на производителността, докато служителите се радват на по-добър баланс между работата и личния живот. Проучване на IWG разкри, че половината от служителите биха напуснали, ако са принудени да пътуват на дълги разстояния ежедневно.

В резултат на постоянното преминаване към хибридна работа в местните градове в САЩ присъствието на офис служителите ще се увеличи с до 60%. Места с исторически по-голямо население от офис служители, пътуващи до работното място и по-малко местни работни места за работници, са настроени да се възползват най-много, тъй като служителите осъзнават, че могат да работят по-близо до дома и да избегват дългото пътуване до работното място.

По-високата концентрация на офис служители осигурява финансова инжекция за градовете, в които те работят. Докладът изчислява, че годишно изразходваните средства на жителите на градовете в САЩ могат да се увеличат с $10,3 милиона до $20,7 милиона през 2043 г., като прогнозите в Обединеното кралство варират от £6,1 милиона до £10,8 на град поради входяща миграция на жители с по-високи доходи.

В доклада се посочва, че увеличените средства, които се харчат на местно ниво, биха подкрепили средно 10 400 съществуващи местни работни места.

Хибридната работа предлага на служителите гъвкавостта да избират къде и как да работят, което е високо ценено от работниците в Обединеното кралство и САЩ. Скорошни изследвания на IWG и Arup (Хибридна работа и промени в мястото, където хората живеят и работят, 2022 г.) показаха, че хибридната работа вече е довела до значително движение. Този доклад потвърди, че около 30–40% от всички работници от двете страни на Атлантическия океан работят по хибриден график през седмицата, ниво, което остава стабилно от началото на 2022 г.

Докладът подчертава, че ползите за градските пътувания също ще осигурят нови възможности за големите градове, тъй като те се развиват, за да отговорят на променящите се нужди на работниците в хибридната ера.

Намаляването на търсенето на традиционни офис площи в градските центрове също ще позволи тези пространства да бъдат преосмислени и регенерирани за отдих, жилища и други цели, с потенциал за съживяване на районите и подобряване на инфраструктурата.

*Обобщени констатации от проучването:

  • Разширеното прилагане на хибридния модел на работа е в огромна полза за предградията, като създава работни места и спомага за процъфтяването на местния бизнес.
  • Броят на офис служителите в предградията може да се увеличи с до 175% в Обединеното кралство и 60% в САЩ, тъй като бизнесът трайно преминава към хибридна форма.
  • Изчислено е, че местният БВП в по-малките общности може да нарасне с до 3% в САЩ и 6% в Обединеното кралство в резултат на променящите се работни и миграционни модели.
  • Същите миграционни и работни модели се наблюдават и в България.
  • IWG добави повече от 600 нови локации в световен мащаб през първите три тримесечия на тази година, за да отговори на нарастващото търсене на висококачествени гъвкави работни пространства, особено в сърцето на местните общности

 

 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"