fbpx

Ангола напусна ОПЕК

Ангола напуска Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), тъй като членството не обслужва нейните интереси, е заявил министърът на петрола Диамантино Азеведо, цитиран от Ройтерс.

Ангола, която се присъединява към ОПЕК през 2007 г., произвежда около 1,1 милиона барела петрол на ден, в сравнение с 28 милиона барела на ден за цялата група.

Потвърждавайки по-ранен доклад на местната информационна агенция ANGOP, Азеведо е заявил пред обществената телевизия, че решението да напусне е, защото членството в ОПЕК не обслужва интересите на Ангола, но не е дал повече подробности.

Цените на петрола реагираха негативно след новината, като цените на Brent паднаха над $1 до $78,50 за барел до 12:50 GMT.

Излизането на Ангола е пречка за ОПЕК и нейните съюзници, точно когато групата се опитва да накара членовете си да намалят добива, за да поддържат цените.

Миналия месец офисът на Азеведо протестира срещу решението на ОПЕК да намали квотата си за производство за 2024 г. Bloomberg също цитира управителя на ОПЕК на Ангола Естевао Педро, който казва, че страната не е доволна от целта си за 2024 г. и не планира да се придържа към нея.

Разногласията относно квотите за добив в Африка по-рано станаха причина за забавяне на срещата на по-широката група производители на петрол ОПЕК+, припомня Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"