fbpx

Парламентът прие държавния бюджет за догодина

Към края на последния си работен ден преди коледната ваканция депутатите успяха да приемат в цялост на второ четене държавния бюджет за 2024 година.

По думите на финансовия министър Асен Василев няколко са особено важните неща в този бюджет. Сред тях това, че за първи път от три години бюджетът се приема преди годината, в която ще бъде изпълняван, което всъщност е нормалната процедура. На няколко пъти до момента, поради изострената политическа ситуация, парламентът бе принуден да гласува удължителен закон, с който бюджетът от предходната година се изпълнява и през новата.

Вторият факт е, че капиталовата програма, която е за рекордните 10 млрд лева е детайлно разписана в приложение към закона, посочващо всички проекти, които ще кандидатстват за финансиране. Те ще го получат, само ако проектите им отговарят на определени условия.

Василев припомни, че бюджетът е разписан при 3% дефицит и заложена прогноза от 3.2 ръст на БВП през 2024 година.

За да могат да бъдат покрити допълнително включените увеличения на парите за култура и други бюджетни структури, бе прието увеличаване на таксите за хазартните фирми, което ще е между 2 и 4 пъти. Помолен да коментира опасенията на хазартния бранш, че това ще доведе до фалити, Василев заяви, че не вярва това да стане.

По време на дебатите по второто четене бе прието редица организации – училища, детски градини, черкви и молитвени домове да плащат ток по цени на битови потребители.

Припомняме, преди време президентът Радев заплаши с безпрецедентно до момента вето върху държавния бюджет, ако не бъде „озаптен финансовия министър“. Радев се аргументира с оказала се лъжлива информация, че проектобюджетът предвижда продажба на държавна земя. Тъй като това не отговаря на истината, Асен Василев и председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев посочиха, че не очакват вето.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"