fbpx

Апокалиптични очаквания в Германия при спиране на руския газ

Германският министър на икономиката Роберт Хабек алармира за опасността от недостига на руски газ през идващата зима в Германия, което би имало „катастрофални“ последици за страната.

Ако количествата внесен руски газ останат малки, германската промишленост може да претърпи тежък удар, предупреждава Роберт Хабек. „Ще трябва да затворим някои промишлени отрасли… Нормалните процеси на пазарната икономика ще бъдат прекъснати. За някои отрасли това ще бъде катастрофа. Не става дума за два дена или за две седмици, а за дълъг период. Става дума за хора, които ще загубят работата си, за райони, които ще загубят цели индустриални комплекси“, казва той в голямо интервю пред авторитетния седмичник Der Spiegel, цитирано от RFI.

Ще трябва да направим „много труден избор“ за домакинствата и предприятията, ако руските доставки намалеят още повече. „Ние сме в ситуация, в която Германия никога не се е оказвала. Ако доставките на руски газ останат на сегашното ниско равнище, рискуваме да изпаднем в остър недостиг на газ“, предупреждава министърът и вице-канцлер и добавя, че „това ще се случи точно през тази зима“.

„Ниво на тревога“

Германия изпитва големи трудности след като руският гигант Газпром намали драстично с 60% доставките си през газопровода „Северен поток“. За да осигури работата на икономиката на страната, държавата купува от Русия 35% от необходимия ѝ газ, срещу 55% преди войната в Украйна. Тази ситуация задължава правителството да активира „ниво на тревога“ – спешен план, който предвижда намеса на държавата в подкрепа на основните участници на пазара заради високите цени на газа.

За закупуване на газ от други доставчици бяха деблокирани 15 млрд. евро. Правителството обяви също така, че ще прибегне към засилване работата на централите на въглища за производството на електроенергия. Започнаха и дискусии за връщане към ядрената енергетика, макар че управляващата коалиция е против.

В същото интервю министърът изказва опасенията си, че това е част от стратегията на Владимир Путин. Страховете на Берлин са, че Русия може да спре напълно доставките на газ. И според сценариите на Федералната агенция на преносните мрежи, острият недостиг на газ ще се появи в „средата на декември“ в случай на пълното спиране на руските доставки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"