fbpx

Азербайджан увеличава добива на природен газ

Азербайджан е увеличил добива на газ с 30 милиона кубически метра през януари 2024 г. Това съобщава в профила си в Х министърът на енергетиката на Азербайджан – Парвиз Шахбазов, цитиран от trend.az и Blacksea-caspia. „През този период са изнесени 2,3 милиарда кубически метра природен газ от 4,3 милиарда кубически метра газ“, добавя той.

Освен това министърът подчертава, че производството на нефт през януари възлиза на 2,5 милиона тона, от които 2,1 милиона тона са били насочени за износ.

Трябва да се отбележи, че Азербайджан има значителни запаси от природен газ в шелфа на Каспийско море. Смята се, че доказаните запаси на гигантското находище „Шах Дениз“ възлизат на 1,2 трилиона кубически метра природен газ и 240 милиона тона кондензат.

В допълнение, сред въглеводородните находища на Азербайджан е „Умид-Бабек“. По предварителни данни, запасите на перспективната структура „Бабек“ могат да възлязат на 400 милиарда кубически метра природен газ и 80 милиона тона кондензат.

Що се отнася до други перспективни структури, прогнозните запаси на блока „Шафаг-Асиман“ възлизат на 500 милиарда кубически метра природен газ и на 65 милиона тона кондензат.  От находището „Абшерон“ на първия етап се планира да се добиват 1,5 милиарда кубически метра природен газ годишно. Иначе, първоначалната оценка на запасите в находището е за наличие на 1,0 трилион кубически метра природен газ и 950 милиона барела или 150 милиона тона газов кондензат.

Припомняме, Баку е основен доставчик на газ за България, като според последните данни на КЕВР количествата азерски газ покриват 42,03 % от потреблението за месеца и имат определящо значение за постигането на благоприятни цени на синьото гориво у нас.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"