fbpx

Защо инфлацията в Турция остава устойчива

През януари в Турция инфлацията отново започна да се покачва въпреки свръхрестриктивната политика, провеждана от централната банка в продължение на шест месеца. След изненадващата оставка на нейния управител, наследникът ѝ трябва да продължи да следва стратегията, приета след преизбирането на Реджеп Ердоган, изтъква rfi.fr.

В Турция, която все още лекува раните, причинени от земетресението преди една година, инфлацията е бедствие. Според проведено наскоро проучване 64% от населението смята, че това е най-неотложният проблем за разрешаване, следван от безработицата, смятана за тревожна само от 6% от запитаните. Хафизе Еркан, младият управител на централната банка, назначена ден след преизбирането на Реджеп Ердоган, рязко затегна възможностите за теглене на кредитите. Основният лихвен процент беше увеличен в рамките на шест месеца, от 8,5% на 45%. Така от септември темпът на инфлацията спадна, но от този месец отново тръгна нагоре и на годишна база вече достига 65%. Така че Фатих Карахан, наследникът на Хафизе Еркан, има всичките основания да продължи да поддържа тази твърда линия.

Жертва пада покупателната способност

Наред с Аржентина, Турция е единствената страна от ОИСР, в която инфлацията не може да бъде укротена. Президентът Ердоган има голяма роля за това. Преди преизбирането си той наложи на централната банка да държи лихвените проценти на възможно най-ниското ниво, за да поддържа икономическата активност. Наистина в Турция се наблюдаваше растеж, но домакинствата платиха висока цена за това. Тяхната покупателна способност се срина. Храната, транспортът и здравеопазването станаха непосилно скъпи. Това важи още повече за жилищата. Наемите скочиха повече от два пъти в две последователни години. Земетресението, което разруши хиляди домове, изостри напрежението на пазара на недвижими имоти.

Разходите за жилищата станаха прекомерно големи

Дори бившият управител на централната банка се оплака от непосилните наеми. Като бивш икономист на Goldman Sachs, тя е живяла двадесет години в Съединените щати и може да се каже, че е част от заможните класи. И въпреки това тя заяви пред медиите, че е трябвало да се върне да живее при родителите си, защото не е могла да намери жилище на приемлива цена. Това признание предизвика взрив в социалните мрежи, тъй като повечето турци взимат минималната заплата или не повече от 20% отгоре. С това си изказване тя загуби доверието на президентството. Два месеца преди общинските избори президентът Ердоган не желае да се говори по такива болезнени теми.

Увеличаване на минималната работна заплата

За облекчаване на домакинствата през януари беше направено ново увеличение на минималната заплата с 49%. Така сега тя стана 517 долара. Това беше добра мярка от социална гледна точка, но създава проблеми за тези, които отговарят за провеждането на паричната политика, защото подхранва инфлацията. Преди изборите през март и други публични разходи могат да се раздуят. Очаква се инфалцията да достигне най-високото си ниво от 70% през следващите месеци, след което да започне да спада, обещава финансовият министър. Запазва се целта тя да бъде свалена до 36% в края на годината.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"