fbpx

Индия договори голям внос на руски петрол, заплащан в рубли

Индийската Reliance Industries, оператор на най-големия рафиниращ комплекс в света, е подписала едногодишна сделка с руската компания Роснефт за закупуване на най-малко 3 милиона барела петрол на месец при разплащане в рубли, съобщават източници на Ройтерс.

Преминаването към плащания в рубли следва натиска на руския президент Владимир Путин към Москва и нейните търговски партньори да намерят алтернативи на западната финансова система, за да улеснят търговията въпреки санкциите на САЩ и Европа.

Сроковото споразумение с Роснефт също помага на частното управление на Reliance да осигури петрол на намалени цени в момент, когато се очаква групата производители на петрол ОПЕК+ да удължи доброволните съкращения на доставките след юни. Това трябва да бъде обсъдено по време на онлайн срещата на групата, планирана за 2 юни.

Индия, третият по големина вносител и потребител на петрол в света, се превърна в най-големия купувач на руски суров петрол по море, откакто Западът спря покупките и наложи санкции срещу Москва след инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. Индия е плащала за руския суров петрол в рупии, дирхами и китайски юани.

Индия е стратегически партньор за петролната компания Роснефт“, заявяват лаконично от компанията в отговор по имейла на въпроси на Ройтерс, като добавя, че не коментира поверителни споразумения с партньори.

Съгласно условията на сделката, която влезе в сила в началото на индийската финансова година от 1 април, Reliance ще купи два товара от около един милион барела Urals суров петрол с опция за закупуване на още четири всеки месец с отстъпка от $3 на барел спрямо бенчмарка за Близкия изток в Дубай, допълват източниците на агенцията.

Рафинерията също така ще закупува един до два товара месечно суров петрол с ниско съдържание на сяра, главно ESPO Blend, изнасян от руското тихоокеанско пристанище Козмино, с премия от 1 долар за барел спрямо котировките на Дубай, се добавя в информацията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"