fbpx

Бъдещето на работата: обратно в офиса

Работодателите призовават работниците с нарастваща спешност тази година да се върнат в офиса, докато служителите изискват гъвкавост, провокирайки битка, която тепърва предстои да бъде решена с наближаването на края на 2022 г., коментира Ройтерс.

Хибридните договорености, при които работниците ходят в офиса само част от седмицата, получиха широко приемане като компромис. Но много служители се въздържат, въпреки че някои компании изискват връщане на пълен работен ден.

В Ню Йорк, например, данните на щатското правителство показват, че използването на метрото се е увеличило в по-богатите и бизнес райони, особено след това лято, което показва, че повече бели якички отиват в офиса. И все пак през октомври са достигнати само около 67% от нивата преди пандемията. През последните месеци използването на метрото през уикендите е по-близо до нивата отпреди пандемията, отколкото през делничните дни. В Лондон отделни данни показват, че пътуванията с метрото са достигнали малко над 80% от нивата преди пандемията.

Развиващото се работно място променя бизнесите, които обслужват офис служители. В световен мащаб офис недвижимите имоти се насочват към по-кратки наеми и гъвкави работни настройки, според доклад на JPMorgan Chase от септември, цитиран от Ройтерс. В градове като Лондон и Ню Йорк компаниите съкращават, но също така вървят нагоре: търсенето на първокласни недвижими имоти е нараснало, докато по-старите сгради вероятно ще пострадат.

Пейзажът за други фирми също се промени. В Ню Йорк, въпреки че през изминалата година са открити повече нови предприятия, отколкото бяха загубени по време на пандемията, тяхното географско разпределение се е променило, казва Катрин Уайлд, главен изпълнителен директор на Partnership for New York City. Манхатън, където са по-голямата част от офисите, губи бизнеси, докато райони като Куинс и Бруклин, където живеят много хора, печелят.

Много е важно как се развива работното място и дали някои служители, напуснали работа по време на пандемията – например жени, които са се грижели за болни, по-възрастни работници и тези, страдащи от продължителен COVID – се връщат. Това от своя страна може да повлияе на недостига на работна ръка, който засяга много икономики и сектори.

За работодателите моделът, който избират, ще определи тяхната привлекателност за работниците, особено за по-младите поколения, които изискват повече гъвкавост и по-добър баланс между професионалния и личния живот.

Докато компаниите биха могли да спестят от недвижими имоти, хибридната работа може да доведе до други разходи – от притеснения за загуба на производителност и сътрудничество до менторство и култура на организацията. В регулирани сектори като финансите, дистанционните настройки също могат да бъдат вредни.

Естеството на работното място може също да изостри неравенствата, които бяха разкрити от пандемията: расовите и етническите малцинства бяха прекалено представени в задачи на първа линия, където дистанционната работа не беше възможна и бяха изправени пред по-висок риск за здравето. За тях няма много промени в момента.

Белите якички работят усилено. В доклад на Microsoft от септември се казва, че броят на срещите на седмица се е увеличил със 153% в световен мащаб за средния потребител на Teams от началото на пандемията – и 42% от работниците са изпълнявали няколко задачи едновременно по време на тези срещи. Все пак 85% от анкетираните лидери смятат, че не са уверени, че служителите са продуктивни на хибридно работно място.

Следващата 2023 година може да определи кой в крайна сметка ще има надмощие при определянето на това как изглежда работата в бъдеще. Процъфтяващата икономика и недостигът на работна ръка дадоха на работниците повече аргументи; рецесията може да отнеме част от това.

Няма да е толкова лесно да се откажеш от работата си“, казва Уайлд. „Това вероятно ще означава, че хората са по-малко устойчиви на изискването да са отново в офиса поне три дни в седмицата.“




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"