fbpx

България 26-та в света по производство на вино, с дял от 0,29%

По данни на Международната организация по лозата и виното (OIV), изданието Visual Capitalist посочва в кои държави е съсредоточено производството на вино в света през 2022 година

В горната част на списъка Италия е произвела близо 50 милиона хектолитра – или около 1994 басейна с олимпийски размери – вино през 2022 г., което представлява близо една пета от общото производство през годината. По-малко от половината от това вино е изпратено на отвъдморските пазари, което също прави Италия най-големият износител на вино. Дългата брегова линия на страната води до умерен климат, което позволява винопроизводството да се извършва в 20 различни региона в Италия, като Венето, Пулия, Емилия-Романя и Сицилия са водещи в производството.

Графика: Visual Capitalist

Други известни ценители на виното – Франция (45,6 хектолитра) и Испания (35,8 милиона хектолитра) – са съответно на второ и трето място по производство на вино. Заедно тези три страни съставляват половината от световното предлагане на вино.

САЩ, класирани на 4-то място, са най-добрият производител на вино от Америка, изпреварвайки други страни производителки като Чили (8-мо) и Аржентина (9-то).

Южна Африка, класирана на 10-то място, е една от четирите африкански държави, попаднали в класацията, тъй като винопроизводството не е толкова разпространено на континента, колкото други в региони в света.

Междувременно Китай (на 14-то място) е най-добрият производител на вино от Азия. Предпочитанието на региона към други дестилирани спиртни напитки помага да се обясни защо следващите най-големи азиатски производители на вино, Япония (25-то място) и Турция (31-во място), заемат средните класове.

България заема 26 място със 747 хил. хектолитра, което ни отрежда 0.29% дял от световното производство.

Графика: Visual Capitalist

Не е изненадващо, че европейските страни представляват две трети от световното предлагане на вино, следвани от Америка (20%) и след това Океания (6%).

Климатичните опасения за бъдещото производство на вино

Производството на вино остава относително стабилно през последното десетилетие, но климатичните промени се намесват и в тази индустрия.

Според New York Times по-високите температури са едновременно благословия и проклятие за винопроизводителите. Някои райони, смятани някога за твърде негостоприемни за лозя (като Англия), започват да показват потенциал за определени сортове и вина. В същото време в някои традиционни региони продължителното по-топло време води до презряване, принуждавайки винопроизводителите да ограничат излагането на гроздето на слънчева светлина.

А общите метеорологични аномалии, причинени от изменението на климата – наводнения, суши, горски пожари – всичко това прави производството на вино малко по-трудно, отколкото е.

Което поставя въпроса, изтъква изданието, над който си струва да помислите на чаша вино: кои страни производителки на вино ще оцелеят, ще се адаптират, ще изнемогват или ще процъфтяват през следващите десетилетия?




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"