fbpx

България и още три страни от ЕС искат увеличаване вноса на азерски газ

България и още три страни от ЕС – Словакия, Унгария и Румъния, създават работна група за проект за увеличаване на вноса на азербайджански газ, съобщава blacksea-caspia.

Страните са се бърнали към Европейската комисия с молба за отпускане на средства за развитие на инфраструктурата за получаване на допълнителен природен газ от Азербайджан. Става дума за развитие на съществуващата инфраструктура, изграждане на нови интерконектори и разширяване на капацитета на съществуващите.

Заинтересованите страни ще създадат техническа работна група, която да подготви предпроектно проучване с технико-икономическа обосновка за проекта. По-нататъшното развитие на проекта ще зависи от резултатите от предпроектното проучване“, изтъкват от словашкото Министерство на икономиката.

В светлината на последните негативни геополитически развития, нашите доставчици действаха бързо, за да заменят доставките на руски газ. Нашият най-голям доставчик успя да осигури договори, които заменят почти 2/3 от руския газ, включително LNG и алтернативен тръбопроводен газ. Предвид динамиката на пазара е трудно да се говори за конкретни бъдещи обеми. Според МЕА обаче ЕС може да се сблъска с недостиг от 30 милиарда кубични метра тази година. Инфраструктурните проблеми са пречка за доставката на допълнителни количества газ за вътрешния газов пазар. Ето защо инициативата, посочена по-горе, е важна и трябва да бъде подкрепена за доставката на азербайджански газ“, отбелязват от ведомството.

Доставките на азербайджански газ през Южния газов коридор започнаха на 31 декември 2020 г. През юли 2022 г. е подписан меморандум между Азербайджан и Европейската комисия, който предвижда увеличаване на доставките на газ от Азербайджан за Европа от 10 милиарда на 20 милиарда кубически метра годишно, припомнят от blacksea-caspia.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"