fbpx

Европа има нужда от всичките си енергийни източници за следващата зима

Ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол предупреди за възможен недостиг на енергия през следващата зима, тъй като сравнително малко нов втечнен природен газ ще идва на пазара, докато потреблението в Китай се очаква да нарасне тази година, съобщава Ройтерс.

Европейските правителства взеха много правилни решения през последната година, за да осигурят енергийните доставки, като например изграждането на повече LNG терминали, които да заменят тръбопроводните доставки на руски газ, коментира Бирол пред Ройтерс в кулоарите на годишната Мюнхенска конференция по сигурността.

Но, по думите му, държавите в Европа са извадили късмет с мека зима, която намали търсенето, докато икономическата слабост в Китай доведе до първия спад на потреблението там от 40 години.

За тази зима е правилно да се каже, че сме извадени от куката. Ако няма изненади в последния момент, трябва да преминем… може би с някои натъртвания тук и там“, казва Бирол. „Но въпросът е… какво ще се случи следващата зима?

Допълнителни 23 милиарда кубични метра LNG се очакват тази година, информира Бирол, добавяйки, че дори и само с малко увеличение на икономическото производство, тъй като пандемичните ограничения се облекчават, Китай вероятно ще погълне 80% от допълнителния газ.

Въпреки че имаме достатъчно терминали за внос на втечнен природен газ, може да няма достатъчно газ за внос и следователно няма да е лесно през следващата зима за Европа“, прогнозира той, отбелязвайки, че това вероятно ще тласне цените отново нагоре.

Не е редно да се отпускаме, не е редно сега да празнуваме„, предупреждава шефът на МАЕ, като отбелязва, че дори и с подновен тласък за разработване на нови газови находища, ще минат години, преди те да станат достъпни. Следователно домакинствата и фирмите трябва да продължат усилията си за намаляване на потреблението на газ, докато производството на възобновяема енергия трябва да се увеличи по-бързо, съветва Бирол.

В интервюто за Ройтерс Фатих Бирол предупреждава страните, които са решили да премахнат ядрената енергия, да преосмислят дали това е най-добрият момент за това, като каза, че временното удължаване на последните атомни електроцентрали на Германия до април например е стъпка в правилната посока. „Имаме нужда от всички енергийни източници, които да ни помогнат за следващата зима“, каза той.

Клаус Мюлер, ръководител на германската мрежова агенция, която регулира пазарите на газ и електроенергия,заявява  в интервю за Deutschlandfunk, цитирано от Ройтерс, че не може да изключи възможен недостиг на газ през следващата зима, особено след като Германия сега ще трябва да запълни хранилищата без руски тръбопроводен газ. „Можем да го управляваме, но ще трябва наистина да положим големи усилия“, изтъква той, добавяйки, че би било добре нивата на съхранение да не падат твърде много под сегашните 71,52%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"