fbpx

България и Румъния с най-малко незаети работни места в ЕС

През третото тримесечие на 2023 г. процентът на незаетите работни места в ЕС е 2,6% през третото тримесечие на 2023 г., което е спад от 2,7% през предходното тримесечие и от 2,9% през третото тримесечие на 2022 г., сочат данните на Евростат. В еврозоната данните са сходни – 2,9% незаети работни места.

В ЕС процентът на незаетите работни места е 2,3% в индустрията и строителството и 2,9% в услугите.

България и Румъния са страните с най-ниски нива на свободни работни места – по 0,8%. Следват Испания и Полша (0,9% и в двете), Словакия (1,1%) и Ирландия (1,2%).

Най-високите нива на свободни работни места през третото тримесечие на 2023 г. са регистрирани в Белгия (4,7%), Холандия (4,5%), Австрия (4,2%) и Германия (4,1%).

В сравнение със същото тримесечие на предходната година процентът на незаетите работни места се увеличава в пет държави членки, остава стабилен в четири държави членки и намалява в осемнадесет държави членки. Увеличението се наблюдава в Кипър (+0,7 п.п.), Гърция (+0,5 п.п.), Хърватия (+0,4 п.п.), Литва и Малта (+0,1 п.п. и в двете).

Най-голям спад е отчетен в Чехия (-1,0 п.п.), Люксембург (-0,9 п.п.), Австрия и Дания (-0,8 п.п. и в двете), както и Финландия (-0,7 п.п.).

България е сред страните със стабилни показатели, без резки промени.

Евростат представя процента на незаетите работни места в ЕС и еврозоната по икономическа активност. Показани са данни за бизнес икономиката, за която има данни от всички държави от ЕС.

Най-високите нива на свободни работни места, както за ЕС, така и за еврозоната, са регистрирани в раздел: „Административни и спомагателни дейности“, който включва агенции за временна заетост (4,3 % в еврозоната, 4,1 % в ЕС), следван от раздела: „Професионални, научни и технически дейности“ (4,3% в еврозоната, 3,9% в ЕС), раздел: „Строителство“ (3,8% в еврозоната, 3,4% в ЕС), раздел: „ Информация и комуникация“ (3,4% в еврозоната, 3,2% в ЕС) и раздел: „Хотелиерство и ресторантьорство“ (3,3% в еврозоната, 3,1% в ЕС).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"