fbpx

Напрежението в Червено море вдигна цените на петрола

Цената на петрола се повиши в понеделник, тъй като атаките на хусите срещу кораби в Червено море предизвикаха опасения за прекъсване на доставките на петрол, въпреки че скептицизмът около плана на Русия да намали износа през декември ограничи печалбите, информира Ройтерс.

British Petroleum временно спря всички транзити през Червено море, съобщават от компанията на фона на атаките през уикенда от силите на хусите, които контролират по-голямата част от Йемен. Други корабни фирми също споделят, че ще избягват Суецкия канал.

Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с 62 цента, или 0,8%, до 77,17 долара за барел, докато американският суров петрол West Texas Intermediate се повиши с 47 цента, или 0,7%, до 71,90 долара.

И двата показателя за суров петрол отчетоха малки печалби миналата седмица, след седем седмици на спад, след среща на Федералния резерв на САЩ, която породи надежди, че повишенията на лихвените проценти са приключили и съкращенията са на път.

Увеличаването на премията за геополитически риск, което дойде под формата на редовни враждебни действия срещу търговски кораби в Червено море от подкрепяните от Иран бунтовници хуси, играе своята неоспорима роля във възкресяването на петрола“, казва Тамас Варга от петролния брокер PVM, цитиран от Ройтерс.

Освен това, добавяйки подкрепа за ръста на цените, Русия обяви, че ще задълбочи съкращенията на износа на петрол през декември с потенциално 50 000 барела на ден или повече от обещаното преди време, тъй като най-големите износители в света се опитват да подкрепят световните цени на петрола.

Това се случва, след като Москва спря около две трети от товарите на своя основен експортен сорт Urals от пристанищата поради буря и планирана поддръжка.

Все пак Варга от PVM е скептичен относно степента, до която Русия ще направи доброволни съкращения на производството.

В действителност това е свързано просто със спирания на износа, свързани с времето“, коментира той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"