fbpx

България иска участие в концесиите на пристанищата Кавала и Александруполис

България иска да се включи в концесиите на гръцките пристанища в Кавала и Александруполис. Интересът към Кавала е за участие с 20%. Фирмите-концесионери там, които скоро ще подпишат договор с Гърция, вече са изразили съгласие да добавят и български партньор, който по всяка вероятност ще бъде държавно дружество. Концесията за пристанището в Александруполис в момента е спряна. Когато отново бъде обявена, България ще има възможност да заяви своя интерес, коментира премиерът акад. Денков при завръщането си от Атина, където разговаря с гръцкия си колега Мицотакис.

Изтъквайки, че след като Газпром спира доставките за България, Гърция е изиграла ключова роля, за да може без прекъсване да захраним нашата икономика и битовите потребители, Денков информира, че в момента се работи усилено по увеличаване на количествата подаван газ чрез монтиране на допълнителни компресорни станции. „Това позволява не само България да бъде захранена, но да се пренася газ и към съседни страни на север и на запад от нас“, обяснява премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

Тема на срещата в Атина е бил и нефтопроводът Александруполис-Бургас, чието значение за захранване на рафинерията в Бургас ще нарасне неимоверно, след като приключи дерогацията за преработка на руски петрол там. Гръцката страна е заинтересована да построи нефтопровода до края на 2024 г., затова днес са обсъждани възможни трасета и практически стъпки за реализация на проекта.

Гърция е заявила интерес и към два енергийни проекта в България – разширението на газохранилището в Чирен и строежа на два нови реактора в АЕЦ „Козлодуй“. Нашите съседи искат да запазят част от капацитета в Чирен и срещу заплащане да ползват допълнителни обеми газ. Те са готови да се включат и в изграждането на новите мощности в „Козлодуй“ – като инвеститор или като клиент с дългосрочен договор за покупка на електроенергия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"