fbpx

България получи първия си втечнен газ през Александруполис

Френската компания TotalEnergies Gas and Power Ltd. извърши първата доставка на втечнен природен газ за България на новооткрития терминал в Александруполис.

Компанията, която спечели първия от общо петте търга, обявени от „Булгаргаз“ ЕАД за доставки в периода октомври 2024 г. – февруари 2025 г., достави 1 млн. MWh за газовия пазар у нас. Част от това количество ще бъде включено в микса за октомври, заедно с газа от Азербайджан и този от хранилището „Чирен“, осигурявайки подобрени ценови условия за българските потребители, съобщават от Министерството на енергетиката.

Служебният енергиен министър Владимир Малинов определи случващото се като исторически момент не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа, изтъквайки, че днешната доставка за България, е първата изобщо в живота на новия терминал. Той уточни, че газът, който получаваме днес е с произход Норвегия.

Това е първа реална стъпка от цялостната концепция за Вертикален газов коридор, подкрепена от нашите партньори в Европейския съюз и САЩ“, изтъква още Малинов, пояснявайки, че тази концепция включва още терминала в Ревитуса (Гърция), изграждане на цялостната линейна инфраструктура за България и региона и разширение на ПГХ „Чирен“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"