fbpx

България последна в ЕС по производителност на ресурсите си

От началото на хилядолетието производителността на ресурсите в ЕС постепенно нараства от 1,2 евро/кг през 2000 г. до 2,2 евро/кг през 2019 г., сочат данните на Евростат.

Обяснява се, че производителността на ресурсите количествено определя връзката между размера на икономиката и използването на природните ресурси. Стойността на ресурсната производителност се увеличава, когато икономиката, измерена чрез БВП, расте по-бързо от потреблението на суровини, измерено чрез вътрешно потребление на материали (DMC).

За съжаление България е на последно място в ЕС по този показател.

Производителността на ресурсите е най-висока в Холандия, като нивата й варират в широки граници между държавите-членки на ЕС: от 0,4 евро/кг в България и Румъния до 5,3 евро/кг в Холандия през 2019 г.

След като се отчетат разликите в цените, Холандия остава държавата-членка на ЕС с най-висока производителност на ресурсите (4,5 стандарта за покупателна способност (PPS) на кг), следвана от Италия (3,7), Люксембург (3,5) и Белгия (3,4).

В противоположния край на скалата четири държави регистрират производителност на ресурсите под 1,00 – България и Румъния (и двете 0,8 PPS / kg) и Естония (0,9).

Тези различия могат да се обяснят с природните ресурси на дадена страна, разнообразието на нейните индустриални дейности, ролята, която играе секторът на услугите и строителните дейности, мащаба и моделите на неговото потребление и различните енергийни източници.

Производителността на ресурсите е мярка за общото количество материали, пряко използвани от икономиката (измерено като вътрешно потребление на материали (DMC)) спрямо БВП. Той дава представа дали се извършва отделяне между използването на природните ресурси и икономическия растеж. Производителността на ресурсите (GDP / DMC) е показател за устойчиво развитие на Европейския съюз (ЕС) за оценка на политиката.

След период на умерен растеж, производителността на ресурсите се е увеличила рязко по време на финансовата и икономическа криза от 2008-2009 г. в резултат на изразен спад на вътрешното материално потребление. Кризата засяга материално-интензивните отрасли на производството и строителството повече от останалата част от икономиката.

Евростат все още няма данни за оценка на въздействието на настоящата криза на COVID-19.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"