fbpx

България с най-нисък процент незаети работни места в ЕС

Процентът на незаетите работни места в ЕС е 2,8% през първото тримесечие на 2023 г., стабилен спрямо предходното тримесечие и спад от 2,9% през първото тримесечие на 2022 г.

През първото тримесечие в еврозоната процентът на незаетите работни места е 3,0%, което е спад от 3,1%, регистриран както през предходното тримесечие, така и през първото тримесечие на 2022 г., според данни, публикувани от Евростат.

В ЕС нивото на незаетите работни места 2,5% в индустрията и строителството и 3,2% в услугите.

Сред държавите членки най-високите нива на свободни работни места през първото тримесечие на 2023 г. са регистрирани в Белгия, Холандия и Австрия (4,7% във всички). За разлика от тях най-ниски са тези в България, Испания, Полша и Румъния (във всичките по 0,9%).

В сравнение със същото тримесечие на предходната година процентът на незаетите работни места се увеличи в три държави членки, остава стабилен в осем държави членки и намалява в шестнадесет държави членки. Увеличенията се наблюдават в Гърция (+0,6 п.п.), Италия и Швеция (и двете с +0,1 п.п.). Най-голям спад е отчетен в Чехия (-1,5 п.п.), Дания (-0,7 п.п.), Латвия и Финландия (-0,6 п.п. и в двете).

България на годишна база е със стабилни показатели, като и през първото тримесечие на 2022 незаетите места са 0,9%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"