fbpx

МВФ призова страните от еврозоната и ЕС да продължат затягането на паричната политика

Европейската централна банка трябва да продължи да повишава лихвените проценти, за да намали инфлацията, а правителствата в еврозоната трябва да намалят бюджетните дефицити, за да й помогнат и да създадат „по-леко за дишане“ фискално пространство за в бъдеще, препоръчва Международният валутен фонд, цитиран от Ройтерс.

В редовен преглед на икономиката на 20-те държави, които споделят еврото, МВФ изтъква също така, че правителствата на ЕС трябва бързо да се споразумеят за обсъжданата в момента реформа на фискалните и дългови правила на блока, които са в основата на стойността на еврото.

Паричната политика трябва да продължи да се затяга, за да доведе своевременно инфлацията до целта“, се посочва в доклада на МВФ, представен на финансовите министри от еврозоната и ЕЦБ.

Припомняме, вчера ЕЦБ повиши основната си лихва до най-високото ниво от 22 години насам и обяви, че упорито високата инфлация почти гарантира ново движение следващия месец и вероятно и след това.

МВФ призова правителствата в еврозоната да помогнат на ЕЦБ чрез съкращаване на разходите, тъй като икономическият растеж ще се повиши умерено през тази и следващата година въпреки затягането на финансовите условия. „Фискалната консолидация също трябва да продължи, за да се облекчи инфлационният натиск и да се възстанови фискалното пространство“, съветва МВФ.

Европейската комисия прогнозира през май, че публичните финанси на еврозоната ще се подобрят, като общият бюджетен дефицит ще се свие до 3,2% от БВП тази година от 3,6% миналата година и ще падне до 2,4% от БВП през 2024 г. Публичният дълг също ще продължи да намалява и Комисията го вижда на 90,8% от БВП за цялата еврозона тази година, което е спад от 93,1% миналата година и ще спадне допълнително до 89,9% през 2024 г.

Фондът призова правителствата на ЕС да завършат текущата реформа на фискалните правила на блока, които бяха въведени, за да се предотврати прекомерното заемане от правителствата. Въпросната реформа ще бъде обсъдена от финансовите министри на ЕС по-късно днес, но не се очаква голям напредък, тъй като Германия и Франция продължават да спорят дали трябва да има минимално годишно намаляване на дълга, задължително за всички.

Бързо споразумение за реформа на рамката на ЕС за икономическо и фискално управление би подкрепило фискалната устойчивост в дългосрочен план“, убедени са в МВФ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"