fbpx

България се отдалечава от страните с висока инфлация в ЕС

Годишната инфлация през май отбелязва лек ръст както в ЕС (2,7% през май спрямо 2,6 през април), така и в еврозоната (2,6% май, 2,4% април), сочат данни на Евростат.

Най-ниски годишни темпове са регистрирани в Латвия (0,0%), Финландия (0,4%) и Италия (0,8%). Най-високи годишни темпове са отчетени в Румъния (5,8%), Белгия (4,9%) и Хърватия (4,3%).

В сравнение с април годишната инфлация се понижи в единадесет държави членки, остана стабилна в две и се повиши в четиринадесет, сред които и България, като данните на НСИ сочат, че изчислена чрез Индекс на потребителските цени тя намалява и е 2,3%, а според метода на Евростат, който е и критерий за еврозоната – Хармонизиран индекс на потребителските цени, тя леко се покачва и е 2,7%. Страната ни вече е във втората част на таблицата – при държавите с по-ниски инфлационни нива, като 15 членки на ЕС имат по-висока годишна инфлация от нас.

Макар най-новият член на еврозоната Хърватия да е с една от най-високите инфлации в ЕС, то през май тя спада значително до 4,3% от 4,7 през април.

През май най-високият принос за годишната инфлация в еврозоната идва от услугите (+1,83 процентни пункта, п.п.), следвани от храни, алкохол и тютюн (+0,51 п.п.), неенергийни промишлени стоки (+0,18 п.п.) и енергия (+0,04 п.п.).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"