fbpx

България сред седемте страни в ЕС с лек ръст на инфлацията

Годишният процент на инфлация в еврозоната през юли е 5,3% през юли 2023 г., което е спад от 5,5% през юни. В Европейския съюз инфлацията е 6,1% през юли – спад от 6,4% през юни.

Според данните на Евростат България (7,8%) е сред седемте страни (Белгия, Дания, Гърция, Испания, Люксембург, Финландия) с ръст на инфлацията.

Данните на НСИ, публикувани преди дни, сочеха, че годишната инфлация, измерена чрез Индекс на потребителските цени, спада от 8,7% на 8,5%. А инфлацията, измерена чрез Хармонизирания индекс на потребителските цени, каквато е методиката на Евростат, показва ръст от 7,5 на 7,8%.

Най-ниски годишни темпове са регистрирани в Белгия (1,7%), Люксембург (2,0%) и Испания (2,1%). Най-високите годишни нива са регистрирани в Унгария (17,5%), Словакия и Полша (и двете по 10,3%). В сравнение с юни годишната инфлация спадна в деветнадесет държави членки, остава стабилна в Швеция и се повишва в седем.

През юли най-високият принос за годишната инфлация в еврозоната идва от услугите (+2,47 процентни пункта, п.п.), следвани от храни, алкохол и тютюн (+2,20 п.п.), неенергийни промишлени стоки (+1,26 п.п.) и енергия (-0,62 п.п.).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"