fbpx

Биткойнът падна до двумесечно дъно

Най-добрата криптовалута биткойн достигна в петък ново двумесечно дъно, съобщава Ройтерс.

В четвъртък биткойн падна със 7,2% в най-големия си еднодневен спад от ноември 2022 г., когато се срина топ борсата FTX. След това падна до двумесечно дъно от $26 172 по време на азиатската търговия, което е най-ниското му ниво от 16 юни. Последва частично възстановяване до $26 441, спад от 0,8% през деня.

Глобалните пазари бяха ударени от вълна от разпродажби, като основните индекси на Уолстрийт затвориха надолу в четвъртък, а азиатските акции се насочиха към трета седмица на загуби поради опасения за китайската икономика и, че лихвените проценти в САЩ ще останат по-високи за по-дълго време, предвид устойчивата икономика, отбелязва Ройтерс.

Етерът, втората по големина криптовалута, бе стабилен на $1685,20, след като също падна рязко в четвъртък.

Някои анализатори приписаха спада на крипто на доклад на Wall Street Journal, че SpaceX на Илон Мъск е продала своите биткойн притежания, след като е намалила стойността с 373 милиона долара. Мъск е влиятелен сред крипто ентусиастите и цените на биткойн преди са се движели в отговор на неговите туитове.

Докладът на SpaceX беше „непосредственият катализатор“ за разпродажбата на биткойн, изтъква Бен Лайдлър, глобален пазарен стратег в eToro. „По-широкообхватният двигател е, че крипто активите не са имунизирани срещу задълбочаващия се натиск при рискови продажби, наблюдавани във всички класове активи“, добавя Лайдлър.

Джоузеф Едуардс, ръководител на изследванията в Enigma Securities, приписа движението на цената на биткойн на ниската волатилност и липсата на ентусиазъм от инвеститорите на дребно.

Биткойнът се движеше близо до $30 000 през последните месеци, след като постепенно се възстанови тази година след рязък спад през 2022 г., когато различни крипто фирми се сринаха, оставяйки инвеститорите с големи загуби.

Крипто пазарите бяха подсилени през юни от кандидатстването на BlackRock за стартиране на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) в Съединените щати. Някои инвеститори изтълкуваха този ход като индикация, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ ще одобри спот биткойн ETF приложения от различни мениджъри на активи, включително Grayscale.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"