fbpx

България сред страните в съюза с много ниска гъстота на магистралите

Основният влияещ фактор за гъста магистрална мрежа са изискванията към транспорта. Те са особено високи в градските и други гъсто населени райони, индустриални зони и около големите морски пристанища. Най-високата плътност на магистралите в ЕС се намира в региони на Германия, Холандия, както и в столичния регион на Унгария, сочат данни от изследване на Евростат.

Повечето европейски столици и големи градове са заобиколени от пръстен от магистрали, за да отговорят на голямото търсене на автомобилен транспорт. Гъсти магистрални мрежи се намират около столици като Будапеща (120 km/1 000 km²), Виена (109 km/1 000 km²), Мадрид (96 km/1 000 km²), Прага (91 km/1 000 km²) и Берлин (91 км/1 000 км²).

За българската столица София няма конкретни данни, но за югозападния регион, където тя се намира, цифрата е 14 km/1000 km², което е и най-добрият резултат за страната ни. Ние сме и една от малкото държави в ЕС с нулеви региони – северният централен район у нас е с 0 km/1000 km² магистрали.

От Евростат коментират, че размерите на регионите варират в ЕС, като някои столици са определени като региони, като Виена, докато други столици са части от по-голям регион, като Париж е част от региона Ил дьо Франс. В резултат на това малките столични региони в повечето случаи имат по-висока гъстота на магистрали в сравнение с по-големите региони, които включват столица. Например гъстотата на магистралата в малкия регион на Виена е по-висока от гъстотата на големия регион Ил дьо Франс, въпреки че Париж има по-голяма мрежа от магистрали от Виена.

Други гъсто населени региони с висока гъстота на магистрали включват района на Рандстад в западната част на Нидерландия (Утрехт: 132 km/1 000 km2 и Южна Холандия: 124 km/1 000 km2), който е от голямо икономическо значение.

Висока гъстота на магистралите се намира и около някои от основните морски пристанища на Северна Европа, които са жизненоважни за подпомагане на икономическата дейност: гъстотата на магистралите в регионите на Бремен (205 km/1 000 km²) с пристанището на Бремерхафен, Южна Холандия с пристанището на Ротердам (124 km/1 000 km²) и на Хамбург (107 km/1 000 km²) са сред най-високите от всички европейски региони.

У нас двата големи пристанищни града – Варна и Бургас са в региони, съетветно със 7 и 11 km/1 000 km².




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"