fbpx

Роснефт отчита отлични резултати за полугодието

Най-големият производител на петрол в Русия Роснефт съобщи, че нетният му доход за първото полугодие е нараснал с 13% на годишна база до 432 милиарда рубли (7,22 милиарда долара) на фона на усилията за подобряване на контрола върху разходите, съобщава Ройтерс.

Припомня се, че руските производители на петрол са изправени пред широкообхватни санкции от Запада заради Украйна, което възпрепятства тяхната световна търговия и усложнява финансирането. Декември месец предстои влизането в сила за ЕС на ембарго на руските петролни продукти, като България успя да постигне „отстъпка“ до 2024 година.

През първото полугодие на 2022 г. Роснефт беше под безпрецедентен натиск от неблагоприятни външни фактори и незаконни санкции“, изтъква главният изпълнителен директор Игор Сечин в изявление, цитирано от агенцията.

Въпреки това, благодарение на високата оперативна ефективност и подходящите управленски решения, успяхме да осигурим непрекъснатост на бизнеса и да демонстрираме стабилни резултати“, добавя Сечин.

Компанията каза, че производството на въглеводороди през първото полугодие е достигнало 4,85 милиона барела петролен еквивалент на ден, което е увеличение от 1,5% спрямо предходния период „в сравним периметър“, като се изключат активите, продадени през 2021 г.

Сечин информира също така, че продажбите на петрол през периода януари – юни са се увеличили с 5,7% на годишна база.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"