България е световен лидер в производството на лавандулово масло от близо 10 години насам. Страната ни изнася годишно по около 200 тона висококачествено лавандулово масло. Франция е втора със среден добив от 40-50 тона.
Това припомня директорът на Фестивала на лавандулата Нина Гиргинова по повод предстоящото в края на юни седмо издание на форума в чирпанското село Средно градище.
Районите на Чирпан и Стара Загора са сред най-благоприятните за отглеждане на лавандула. В Средно градище и до днес виреят лавандулови растения, засадени преди повече от 70 години. В България вече има общо над 136 000 дка, засадени с лавандула, като средният годишен добив е над 51 000 тона.
Сред целите е популяризиране на лавандулата като национален символ на страната ни, подобно на емблематичната Роза Дамасцена. Фестивалът е посветен на производителите и преработвателите на лавандула, както и на всички любители на ароматното растение.
За пръв път като част от събитието ще е и Фермерски пазар, в който производители от региона и страната ще се включат с натурални и екологични млека, сирене, пчелен мед с лавандула, колбаси, вино, сладка и всякакви най-разнообразни хранителни изделия, произведени от работливите и всеотдайни фермери.
Националният фестивал на лавандулата организира опознавателен тур на най-модерната в региона дестилерия за лавандулово масло в Средно градище, където посетителите на място ще наблюдават процеса по преработка на етеричното растение.