fbpx

Дружествата от БЕХ с дългове от 2.5 млрд. лева

С дългове за 2.5 млрд. лева са дружествата в сектор енергетика, обединени под шапката на Българския енергиен холдинг.

Това обяви на пресконференция служебният министър на енергетиката Андрей Живков, цитиран от „Дневник“, като уточни, че само обслужването на тези задължения струва годишно на държавата 100 млн. евро.

Сред най-големите длъжници на БЕХ е Националната електрическа компания с дълг от над 2 млрд. лв, който компанията не обслужва, а само предоговаря. ТЕЦ Марица Изток II е друг голям длъжник с 580 млн. лв.

От година на година нарастват и задълженията на „Булгартрансгаз“, които вече са за 920 млн лв, като основната причина е инвестицията от 2.6 млрд. лева в проекта за строежа на трасето на газопровода „Балкански поток“.

„Булгаргаз“ също има ликвидни затруднения, заради „Топлофикация-София“, която не заплаща задълженията си, каза още Живков.

Като проблем министърът посочи и това, че БЕХ иззема извънредни дивиденти от печелившите дружества и така „проблемът се прехвърля от болната глава към здравата“. За пример – от АЕЦ през 2019 и 2020 година така са взети допълнителни 200 млн и 270 млн., а от Електроенергийния системен оператор два пъти по 50 млн лв.

Живков критикува стила на работа на БЕХ – „БЕХ има достъп до атрактивни финансирания, но вместо да инвестира в стратегически проекти и да стане регионален играч, ги използва за решаване на текущи проблеми. Казано по друг начин, с дългосрочни задължения БЕХ решава краткосрочни проблеми. Това е път към дългова спирала„.

За рефинансиране на задълженията си през юли БЕХ ще пусне облигационна емисия от 550 млн. евро, но за нея не е намерен базов инвеститор, който да даде имидж на компанията, уточни министърът, а заместникът му Александър Николов уточни, че проблемът е, че БЕХ продължава да трупа дефицити.

Андрей Живков изрази и съмнения в рентабилността на проекта „Балкански поток“, но обеща да даде повече подробности, като се запознае подробно с финансовите разчети.

Министър на енергетиката изрази и намерения да провери лично как върви строителството на новата газова връзка с Гърция. Първоначално тя трябваше да е готова през април, предишният премиер Бойко Борисов получи уверение, че газът по нея тръгва в края на годината, а актуалният срок към момента за интерконектора е юли 2022 г.

Очаквано голям интерес медиите имаха и към проекта „Белене“ и този за площадката за нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“.

За „Белене“ Живков потвърди, че проектът е на ниво процедура по разговор със стратегическите инвеститори, която временно е спряна заради пандемията. По отношение на „Козлодуй“, министърът съобщи, че работната група, която трябва да представи доклад до 31 май, е поискала отсрочка 1-2 месеца.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"