fbpx

България в топ 20 на държавите в света с най-ниски съотношения дълг/БВП

Очаква се глобалният дълг да достигне 97,1 трилиона долара тази година, което е 40% увеличение от 2019 г.

Сред причините са широкообхватните мерки, които правителствата въведоха по време на ковид пандемията в подкрепа на пазара на труда и предотвратяване на вълна от фалити. Това обаче разкри уязвимости, тъй като по-високите лихвени проценти увеличават разходите по заеми.

Изданието Visual Capitalist показва глобалния дълг по държави през 2023 г. въз основа на прогнози на Международния валутен фонд (МВФ). Държавите са класирани според техния общ държавен брутен дълг или финансовите задължения, които всяка страна дължи, както и по ниво на дълг спрямо БВП.

Източник: Visual Capitalist

С 33,2 трилиона долара държавен дълг, първи са САЩ, които представляват над една трета от световния дълг. Като се има предвид нарастващото дългово натоварване, разходите за обслужване на този дълг сега възлизат на 20% от държавните разходи. Предвижда се те да достигнат 1 трилион долара до 2028 г., надхвърляйки общите разходи за отбрана. САЩ имат и високо съотношение дълг към БВП – над 123%.

Третата по големина икономика в света, Япония, има едно от най-високите съотношения на дълг към БВП – 255%. През последните две десетилетия нейният национален дълг далеч надхвърли 100% от нейния БВП, движен от застаряващото население и разходите за социално осигуряване.

Сред 186-те държави България е на 82 място с малко над 21 млрд. държавен дълг. По показателя дълг към БВП обаче страната ни е в Топ 20 (16 място) на държавите с най-ниско съотношение (21%). Припомняме, в момента у нас се водят разгорещени спорове около дебатите по приемането на бюджета за 2024 година. В тях най-активно участват така наречените „бюджетни ястреби“, според които дългът и дефицитът ни трябва рязко да бъдат намалени. Други участници в дискусията защитават тезата, че дългът означава преди всичко инвестиции и подобряване на качеството на живот.

Източник: Visual Capitalist

През 2023 г. Египет е изправен пред големи разходи по заеми, като 40% от приходите отиват за погасяване на дълга. Има най-големия дълг на африканския континен.

Подобно на Египет, няколко нововъзникващи икономики са изправени пред напрежение. Ливан е в неплатежоспособност от 2020 г., а Гана изпадна в неплатежоспособност по-голямата част от външния си дълг – дълг към чуждестранни кредитори – през 2022 г. на фона на задълбочаваща се икономическа криза.

Графиките на изданието сочат, че Северна Америка има най-висок дълг и дълг спрямо БВП в сравнение с други региони. Точно както дългът на САЩ нараства, така се увеличи и класирането на Канада като 10-то място в света по неизплатен държавен дълг.

В Азия и Тихия океан нивата на дълга се движат близо до Северна Америка.

При 3,3% от глобалния общ дълг Южна Америка има 3,2 трилиона долара дълг. Тъй като инфлацията се понижи, няколко правителства вече започнаха да намаляват лихвените проценти. Като цяло се предвижда нивата на публичния дълг да останат високи в целия регион.

Нивата на дълга също се повишиха бързо в Африка, като средно 40% от държавния дълг се държи в чуждестранна валута, оставяйки го изложен на колебания на обменния курс. Друго предизвикателство е, че лихвените проценти също са по-високи в целия регион в сравнение с развитите икономики, което увеличава разходите за обслужване на дълга.

До 2028 г. МВФ прогнозира, че глобалният публичен дълг ще надхвърли 100% от БВП, достигайки нива, наблюдавани само по време на пандемията, изтъква Visual Capitalist.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"