fbpx

Банки напускат климатична инициатива на ООН, пречеща им да финансират изкопаеми горива

Четири големи банки, включително Standard Chartered и HSBC, са се оттеглили от инициатива, подкрепена от ООН, целяща проверка на климатичните цели, определени от корпорациите, съобщава Ройтерс.

Банките са се отказали Инициативата за научно базирани цели (SBTi) да валидира техните цели поради опасения, че това може да попречи на способността им да финансират изкопаеми горива, сочат източници на агенцията.

Някои от банките, сред които Societe Generale и ABN Amro Bank, изразяват и опасения, че изискванията на SBTi за определяне на целите за емисии на парникови газове са твърде трудни за изпълнение.

За да оправдаят напускането си, което се случва отделно за всяка банка през последната година, някои от банките цитираха членството си в друга група, подкрепяна от ООН, Net-Zero Banking Alliance (NZBA), която е по-малко ангажираща и позволява на кредиторите да продължат да финансират изкопаеми горива, стига да постигнат напредък по отношение на емисиите си. Много банки твърдят, че трябва да финансират изкопаемите горива, докато икономиките зависят от тях.

Оттеглянето на четирите банки хвърля сянка върху най-широко възприетия стандарт в света за ограничаване на емисиите на парникови газове. Стартирала като организация с нестопанска цел, SBTi е удостоверила, че целите за емисии на близо 4000 компании в световен мащаб са в съответствие с междуправителственото Парижко споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

SBTi разкри планове тази година за нов стандарт, който ще се прилага специално за финансовите институции още през 2024 г. Той ще изисква банките и мениджърите на активи да не финансират нови проекти за изкопаеми горива.

Това се оказа твърде много за Standard Chartered, който иска да продължи този бизнес на развиващите се пазари. Говорител на банката потвърди, че тя е напуснала процеса на валидиране и каза, че предложеният стандарт на SBTi не е отчел адекватно „прехода (далеч от изкопаемите горива) на нашите клиенти и пазари“. Говорителят добавя, цитиран от Ройтерс, че Standard Chartered търси алтернативно валидиране от трета страна на своите климатични цели и че определя научно обосновани цели чрез NZBA.

И говорител на HSBC изтъква, че банката  определя своите цели за емисии в съответствие с насоките на NZBA. От Societe Generale заявяват, че също се ангажират да определят своите цели за емисии в съответствие с методологията на NZBA.

От SBTi коментират пред Reuters, че след обратна връзка SBTi е променила някои от изискванията си. Това ще позволи на банките да продължат да финансират някои проекти за изкопаеми горива, стига да се отнасят до цели за емисии, които трябва да бъдат постигнати в краткосрочен план. Това все пак ще изисква от тях да спрат финансирането на проекти за изкопаеми горива, които биха натежали върху техните дългосрочни цели за емисии.

Не можем да ограничим глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий и да смекчим рисковете от срив на климата, без да намалим зависимостта си от изкопаемите горива“, се казва в изявление на SBTi.

Разбира се, повечето големи европейски банки, които се присъединиха към SBTi, остават членове. Credit Agricole, ING, BBVA и Swedbank са обявили пред Ройтерс, че остават ангажирани с SBTi, валидирайки целите си за емисии.

В същото време нито една голяма банка в САЩ не се е присъединила към SBTi, като вместо това е избрала по-лесните за изпълнение стандарти на NZBA.

В знак, че пукнатините между SBTi и финансовите компании могат да се разпространят, говорител на Allianz съобщава, че германският застрахователен гигант също се е оттеглил, без да посочи причина.

Това не е първият път, в който банките се стремят да намалят летвата на емисиите, които те финансират. Ройтерс съобщи през юли, че кредиторите, които работят за разработването на глобални стандарти за отчитане на парниковите газове при продажба на облигации или акции, са гласували да изключат повечето от тези емисии от собствения си въглероден отпечатък.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"