fbpx

Булгаргаз леко намали искания ръст за цената на газа

С лека корекция надолу спрямо предложението си от началото на месеца, Булгаргаз изчисли, че към днешна дата цената на природния газ за декември трябва да е със 7,5 процента по-висока от действащата за месец ноември.

Припомняме, на 14 ноември общественият доставчик поиска ръст от 7,9% или 88,61 лева за мегаватчас.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, цитиран от БТА, по време на днешното открито заседание, че в момента на европейската газова борса в Нидерландия цената на дневния индекс TTF намалява. Той обаче отчита, че това може да създаде фалшиви очаквания в хората, защото това е дневната цена, докато „Булгаргаз“ в своето ценообразуване купува от доставчиците си, които се позовават на индекса на TTF за месец напред. По думите на Иванов този индекс е различен и е по-висок поне с няколко евро в сравнение с дневния.

Председателят на КЕВР изразява надежда, ако тенденцията за намаляване на цената продължи, това да се отрази на следващите решения на КЕВР за определяне на цената на природния газ. Според него едва ли от днес до петък, 1 декември, когато КЕВР ще се произнесе с окончателно решение, ще има съществена промяна, но ако има такава, „Булгаргаз“ ще трябва да я отрази и представи в Комисията не по-късно от 9:30 часа на 1 декември.

Иван Иванов отбелязва, че независимо от рязкото застудяване в цяла Европа не се повишава цената на природния газ, напротив – дневните цени намаляват на нидерландската газова борса. Според него причината за това е, че газохранилищата в цяла Европа са запълнени навсякъде и се тегли от тях, както и „Булгаргаз“ вече започва да добива малки количества от газовото хранилище в Чирен.

Другата причина е, че редица страни в Европа търсят и намират алтернативни маршрути за снабдяване с природен газ. В България се очаква скоро да бъде пусната в експлоатация газовата връзка София – Ниш, с което ще се даде възможност на Сърбия да получава алтернативно гориво от нашата газопреносна система. Освен това до 1 март догодина се очаква да влезе в експлоатация терминалът за регазификация в Александруполис. В него „Булгартрансгаз“ има 20-процентно участие и това ще позволи на България да осигурява допълнително до 1 млрд. куб. метра природен газ годишно от този терминал.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"