fbpx

Батериите за съхранение на енергия напът да станат основен елемент в енергийната система на Европа

Великобритания, Ирландия и Италия са най-атрактивните пазари за инвеститорите в съхранението на енергия в батерии, заявява енергийната консултантска компания Aurora, цитирана от Ройтерс, позовавайки се на доходоносните модели за приходи, предлагани от техните правителства.

Испания, Германия и Гърция също показват обещаващи признаци, според резюме от Доклада за привлекателността на пазара на Aurora Energy Research.

Aurora изтъква, че препоръчва 1,5 милиарда евро, а Ройтерс обобщава акцентите от презентацията на Aurora Energy Research.

Защо е важно

Прогнозирайки седемкратно увеличение на европейския капацитет за съхранение на енергия в батерии до 2030 г., Aurora изтъква, че това се превръща в инвестиционна възможност от над 30 милиарда евро, нарастваща до почти 80 милиарда евро до 2050 г.

Контекст

  • Тъй като възобновяемата енергия се разширява в цяла Европа, за да постигне целите за декарбонизация, използването на батерии трябва да нарасне, за да се изглади периодичното снабдяване с вятърна и слънчева енергия.
  • Необходимо е постоянно ниво на напрежение, за да се избегнат системни сривове.
  • Търсенето ще се увеличи със затварянето на топло- и атомните електроцентрали, както и с преминаването към електрически превозни средства и термопомпи.

Ключови цитати

Този пазар буквално експлодира“, казва Райън Александър, ръководител на изследването, добавяйки, че Европа наваксва напредналите играчи като Австралия и Съединените щати. „Този пазар се движи от ниша в енергийната система към всъщност един от основните й елементи.“

Числа

Повишавайки се от 7,1 гигавата (GW) инсталиран капацитет на батерията в мрежов мащаб през 2023 г., Aurora предвижда увеличаване на капацитета до 51 GW до 2030 г. и 98 GW до 2050 г.

Само Италия се стреми към 9 GW до 2030 г.

Водещите страни предлагат сигурни приходи за новия капацитет и широки спредове в цените на едро, което позволява на операторите на батерии да купуват евтино и да продават скъпо.

Великобритания, за разлика от континентална Европа, няма силни междусистемни връзки със съседите, които биха могли да помогнат за ограничаване на цените.

Припомняме, през 2022 година правителството на Кирил Петков се опита да лансира в Плана за възстановяване проекта за държавен парк от батерии за съхранение на електроенергия от ВЕИ. Идеята беше с пари от плана да се закупят батерии с капацитет от 6000 MWh, които да бъдат разположени в Маршкия басейн.

Поради множество причини – недобра разяснителна кампания, неизчистени слаби моменти в проекта, яростен отпор от тогавашната опозиция в лицето на ГЕРБ и краткият живот на кабината „Петков“, проектът е напът да претърпи пълен провал и да не се реализира.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"