fbpx

Азиатците най-уверени в глобалната икономика през 2024-та, Европа – скептична

Какво е отношението на хората по света към глобалната икономика и кои страни се чувстват уверени за икономиката през 2024 г. показва изследване на Visual Capitalist, извършено на базата на проучване, проведено от 20 октомври до 3 ноември 2023 г. от Ipsos

Измерването на доверието на потребителите в икономиката е от решаващо значение за разбирането както на текущата икономическа сила, така и на начина, по който потребителите може да се очаква да действат в бъдеще, посочва публикацията.

Към 2024 г. средно 50% от анкетираните възрастни се чувстват уверени, че световната икономика ще бъде по-силна, отколкото през 2023 г. Но разбиването на отговорите по държави показва огромно несъответствие между отговорите.

Първите 10 от общо 33 селектирани държави. Източник Visual Capitalist

На върха Индия, Индонезия и Китай са най-уверени в икономическите перспективи за 2024 г. 85% от респондентите в Индия са съгласни, че световната икономика ще бъде по-силна през 2024 г., отколкото през 2023 г., докато същото смятат 82% от респондентите в Китай и Индонезия.

Регионалните различия също стават очевидни, като азиатските страни съставляват първите пет най-уверени страни и седем от първите девет. Всъщност Южна Корея и Япония са единствените изследвани азиатски страни, които не се чувстват уверени, като респондентите от Япония са най-малко уверени (30%), а южнокорейците са на второ място с най-малко увереност (33%).

Страните в Южна Америка варират от Бразилия, където 60% от анкетираните са съгласни, че 2024 г. е по-силна от 2023 г., до Чили с „нисък“ процент от 51%. Страните от Северна Америка са по-разединени, като Мексико се чувства по-уверено, а Канада – по-малко.

САЩ е с нисък процент от 45 на сто, което все пак е минимален ръст спрямо 42% през 2022 година.

На този фон Европа се откроява като най-малко уверена в световната икономика през 2024 г. Само Полша (56%) има над 50% съгласие, че тази година ще бъде по-добра от миналата, докато големи икономики като Германия (40%) и Франция (33%) са по-близо до дъното на таблицата. България не присъства, а северната ни съседка Румъния е по средата с 45%, което е 8 пункта ръст спрямо предходната година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"