fbpx

Биткойнът продължава нагоре, достигайки нов рекорд

Биткойнът достигна нов рекорд в понеделник над $70 400, след като скокът на най-голямата криптовалута не показа признаци на забавяне, информира Ройтерс.

Той се повиши до $70 488,50 в началото на европейската търговия, показват данните на LSEG. Криптовалутата е подсилена от паричния поток в нови борсово търгувани спот биткойн фондове, както и от надеждите, че Федералният резерв скоро ще намали лихвените проценти.

По-късно през деня биткойнът поскъпна с цели 4,8% до рекордните $71 677, което доведе печалбите за годината до 70%.

Капиталовите потоци в 10-те най-големи борсово търгувани спот биткойн фондове в САЩ се забавиха до двуседмично дъно през седмицата до 8 март, но все пак достигнаха почти 2 милиарда долара, според данни на LSEG.

Биткойн започна седмицата със скок, повличайки останалата част от криптовалутното пространство нагоре със себе си“, коментира стратегът на DailyFX Ник Коули.

Според експертите метеоричното изкачване на биткойн от близо 160% от октомври, от които 44% идват само през февруари, бележи рязък контраст с 2022 г., когато пазарът беше потопен в 18-месечна крипто зима, измъчван от поредица от високопоставени корпоративни фалити и скандали, припомня агенцията.

Анализаторите обръщат и внимание, че биткойн се е облагодетелствал и заради предстоящото събитие за преполовяване през април (халвинг) – процес, който се провежда на всеки четири години, при който скоростта, с която се освобождават токени, се намалява наполовина, заедно с премиите на копачите. Предлагането на биткойни е ограничено до 21 милиона, от които 19 милиона вече са добити.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"