fbpx

Белият дом опитва масиран удар по технологичната индустрия в Китай

Администрацията на Байдън публикува широкообхватни мерки за контрол върху износа, включително за лишаване на Китай от определени полупроводникови чипове, произведени навсякъде по света с американско оборудване, което значително разширява обхвата в опита да се забави технологичния и военен напредък на Пекин, анализира Ройтерс.

Правилата, някои от които влизат в сила незабавно, се основават на ограниченията, изпратени в писма тази година до най-добрите производители на инструменти KLA Corp, Lam Research Corp и Applied Materials Inc, като на практика изискват да се спрат доставките на оборудване до изцяло притежавани от Китай фабрики, произвеждащи модерни чипове.

Поредицата от мерки може да се равнява на най-голямата промяна в политиката на САЩ към доставка на технологии за Китай от 90-те години на миналия век. Ако са ефективни, те биха могли да попречат на китайската индустрия за производство на чипове, като принудят американски и чуждестранни компании, които използват американска технология, да прекратят подкрепата за някои от водещите китайски фабрики и дизайнери на чипове, изтъква агенцията.

Това ще върне китайците години назад. Китай няма да се откаже от производството на чипове… но това наистина ще ги забави“, казва Джим Луис, експерт по технологии и киберсигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), базиран във Вашингтон мозъчен тръст, който посочва, че политиките се връщат към строгите разпоредби в разгара на Студената война.

На брифинг висши правителствени служители обаче признават, че не са получили никакви обещания, че съюзническите нации ще прилагат подобни мерки и че дискусиите с тези нации продължават.

Разбираме, че едностранният контрол, който въвеждаме, ще загуби ефективност с течение на времето, ако други държави не се присъединят към нас“, коментира служител. „И рискуваме да навредим на технологичното лидерство на САЩ, ако чуждестранните конкуренти не са обект на подобен контрол“, добавя той.

Разширяването на правомощията на САЩ да контролират китайския износ на чипове, произведени с американски инструменти, се основава на разширяване на така нареченото правило за пряк чуждестранен продукт. Преди това беше разширен, за да даде на правителството на САЩ право да контролира износа на чипове, произведени в чужбина, към китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co Ltd, а по-късно да спре потока на полупроводници към Русия след нахлуването й в Украйна.

В петък администрацията на Байдън приложи разширените ограничения към китайските IFLYTEK, Dahua Technology и Megvii Technology, компании, добавени към списъка на юридическите лица през 2019 г. заради обвинения, че са помогнали на Пекин в потискането на неговата уйгурска малцинствена група.

Мерките също блокират доставките на широк набор от чипове за използване в китайски суперкомпютърни системи, което два източника от индустрията коментират, че може да удари някои търговски центрове за данни в китайски технологични гиганти.

Ерик Сайърс, експерт по отбранителна политика в American Enterprise Institute, посочва, че този ход отразява нов стремеж на администрацията на Байдън да ограничи напредъка на Китай, вместо просто да се стреми да изравни условията. „Обхватът на правилото и потенциалните въздействия са доста зашеметяващи, но дяволът, разбира се, ще бъде в детайлите на прилагането“, добавя той.

Асоциацията на полупроводниковата индустрия, която представлява производителите на чипове, заяви, че проучва регулациите и призова Съединените щати да „приложат правилата по целенасочен начин – и в сътрудничество с международни партньори – за да помогнат за изравняване условията на игра“.

Министерството на индустрията на Южна Корея заяви в своя изявление, че няма да има значително прекъсване на доставките на оборудване за съществуващото производство на чипове на Samsung и SK Hynix в Китай.

Днес, говорителят на китайското външно министерство Мао Нин нарече този ход злоупотреба с търговски мерки, предназначени да засилят „технологичната хегемония“ на Съединените щати.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"