fbpx

Горивната криза във Франция се задълбочава

Работниците в енергийния сектор, включително тези в петролните рафинерии, които стачкуваха през последната седмица, засилиха действията си през уикенда, което допълнително наруши доставките на гориво, пишат в репортаж за ситуацията във Франция  EURACTIV France и  EURACTIV България.

Работниците в енергийния сектор бяха засегнати от инфлацията и спада на покупателната способност, затова излязоха на обща стачка през уикенда на 8-9 октомври.

Няма споразумения = няма гориво“, написаха в Туитър от синдиката в рафинерията на Exxon в Нормандия, обявявайки стачката през уикенда.

В цялата страна бензиностанциите са имали 15% по-малко доставки, докато доставките в северния регион О дьо Франс са намалели до 30%.

По-малко от десет рафинерии, биорафинерии и петролни депа са забавили или спрели производството, като работят две от всеки шест петролни рафинерии според последните данни от петък (7 октомври).

Рафинериите на ExxonMobil и TotalEnergies в Нормандия, които представляват повече от 30% от рафиниращия капацитет на страната, са затворени от повече от седмица. Заради стачкуващите работници в рафинерията на Exxon във Фос-сюр-Мер в Буш-дю-Рон, половината от рафиниращия капацитет на Франция е спрян.

В Дюнкерк е спряно и петролното депо на енергийния гигант TotalEnergies, което представлява половината от запасите в региона О дьо Франс.

От началото на общата стачка движението се разрасна и се разпространи в рафинерията на TotalEnergies във Фейзин, пораждайки опасения от голямо напрежение в мрежата за разпределение и доставка на гориво в района на Лион.

Правителството уверява, че горивото е налично и на склад и отбеляза, че стачките само пречат то да напусне рафинериите.

Нямаме никаква информация за напредък на преговорите, който да доведе до прекратяване на стачките“, казва генералният директор на Френската федерация за горива и отопление Фредерик План пред вестник 20 Minutes .

Стачката трябва да бъде дълготрайна, подчертава Тиери Дефрен, генерален секретар на синдиката в рафинериите на TotalEnergies.

Ако стачките продължат, това вероятно допълнително ще забави получаването на доставки в бензиностанциите, още повече, че  те никога не се доставят през почивните дни.

В неделя премиерът Елизабет Борн каза, че Франция е „освободила стратегически запаси“ и е увеличила доставките на гориво с 20%.

В страната обаче не стачкуват само работниците в петролните рафинерии.

Стачкуват работниците в биорафинерията в завода на TotalEneriges в Ла Мед, а персоналът на ядрения реактор също проведе стачка в четвъртък (6 октомври).

Ядреният сектор, който вече е в тежко положение, работи с по-малко от половината си реактори. Техническата профилактика ще отнеме повече време от очакваното, за да започне отново да работи с пълен капацитет.

В същото време работниците във френския мениджър на електрическата мрежа RTE също започнаха стачка.

Други индустрии, включително извън Франция, също могат да бъдат засегнати от стачките.

Рафинерията на TotalEnergies в Нормандия произвежда 11% от пластмасата във Франция и доставя продуктите си в над 60 страни.

Подобни стачки могат да бъдат организирани и в други европейски страни, тъй като медиите съобщиха, че белгийските и полските синдикати са заявили подкрепата си за френските стачки.

Проблемите със снабдяването на бензиностанциите TotalEnergies могат да се обяснят и с 30-40% увеличение на клиентите, защото петролният гигант предлага отстъпка в допълнение към тази, която вече е факт с решение на правителството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"