fbpx

Промишлеността с 16.5% годишен ръст, строителството на плюс заради сградните проекти

промишленост

Индексите на промишленото производство, търговията на дребно и строителството показват положителни тенденции през август – и спрямо предходния месец, и на годишна база, сочат данните на НСИ.

Индексите в промишлеността се увеличават с 0.7% в сравнение с юли 2022 година, както и с 16.5% спрямо август 2021 година.

През август 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота с 1.0% в раздел търговия на дребноспрямож предходния юли и с 2.1% на годишна база.

Строителството също е с плюйсови данни – 0.5% над равнището от предходния месец и 1.0% ръст на строителната продукция в сравнение със същия месец на 2021 година.

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 51.3%, и в преработващата промишленост – с 12.7%, а понижение в добивната промишленост – с 5.7% .

По-съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили – с 68.3%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 42.1%, производството на напитки – с 41.9%, производството, некласифицирано другаде – с 33.3%, производството на тютюневи изделия – с 32.6%.

Намаление е отчетено при: производството на лекарствени вещества и продукти – с 14.2%, производството на химични продукти – с 13.7%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители и производството на изделия от каучук и пластмаси – по 12.8%.

В търговията на дребно по-значително месечно нарастване на оборота е регистрирано при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 6.8%.

На годишна база през август се наблюдава нарастване на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (със 7.7%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 4.4%), докато в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е отчетено намаление (с 3.9%) в сравнение със същия месец на 2021 година.

В търговията на дребно с нехранителни стоки по-значителен ръст е регистриран при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 24.2%. Оборотът намалява при компютърна и комуникационна техника – с 5.6%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 0.5%.

На годишна база повишението на календарно изгладения индекс на строителната продукция през август 2022 г. се определя от положителния темп при сградното строителство, с регистрирано увеличение от 3.3%, докато при гражданското/инженерното строителство се наблюдава намаление с 2.0%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"