fbpx

Биткойн постигна 21-месечен връх

Биткойнът скочи над $45 000 за първи път от април 2022 г., след като най-голямата криптовалута в света започна Новата година с гръм и трясък, подкрепена от оптимизма около възможното одобрение на борсово търгувани спот биткойн фондове, изтъква Ройтерс.

Биткойнът достигна 21-месечен връх от $45 532, след като спечели 156% през миналата година в най-силното си годишно представяне от 2020 г. За последно беше нагоре с 2,5% до $45 318, но все пак остава далеч от рекорда от $69 000, който достигна през ноември 2021 г.

Ether, монетата, свързана с блокчейн мрежата ethereum, скочи с 1,45% до $2386 във вторник, след като се отбеляза повишение с 91% през 2023 г.

Фокусът на инвеститорите директно е насочен върху това дали американският регулатор на ценни книжа скоро ще одобри спот биткойн ETF, което ще отвори пазара на биткойн за още милиони инвеститори и ще привлече милиарди инвестиции. Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ отхвърляше множество заявления за пускане на спот биткойн ETF през последните години с аргумента, че пазарът на криптовалута е уязвим за манипулация. През последните месеци обаче има все повече признаци, че регулаторите са готови да подпишат поне някои от 13-те предложени спот биткойн ETF, като се очаква решението да дойде най-вероятно в началото на януари.

Реакцията на евентуално отхвърляне ще бъде ясна и вероятно ще предизвика незабавен спад, каза Крис Уестън, ръководител на изследванията в Pepperstone, цитиран от Ройтерс. „Въпреки това, ако видим зелена светлина, очевидният въпрос е дали ще получим разиграване на сценария „купи според слуховете, продай според факта“, добавя той.

Нарастващите залози, че големите централни банки ще намалят лихвените проценти тази година, също бяха благодатни за криптовалутите, като помогнаха да се отърсят от негативната ситуация, в която попаднаха крипто пазарите след колапса на FTX и други крипто провали през 2022 г.

Крипто пазарът ще претърпи значителен ръст тази година, като ключови фактори за влияние са притокът на инвестиционни фондове от спот ETF, биткойн халвингът и по-приспособимата парична политика както в Съединените щати, така и по света“, коментира Юпитер Женг, партньор ликвидни средства в HashKey Capital.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"