fbpx

Цените на петрола скочиха след сблъсъците в Червено море

Цените на петрола скочиха през първата сесия на Новата година, стимулирани от шансовете за прекъсване на доставките в Близкия изток след военноморски сблъсък в Червено море, както и от надеждите за силно празнично търсене и икономически стимули в Китай, най-големият вносител на суров петрол, съобщава Ройтерс.

Суровият петрол Brent се повиши с $1,28, или 1,7%, до $78,32 за барел, докато западнотексаският междинен суров петрол в САЩ е на $72,69 за барел, което е повишение с $1,04 или 1,5%.

Проучване на агенцията сред икономисти и анализатори прогнозира, че петролът Brent ще струва средно 82,56 долара за барел тази година, малко по-високо от средното за 2023 г. от 82,17 долара, тъй като се очаква слабият глобален растеж да ограничи търсенето, въпреки че геополитическото напрежение може да окаже подкрепа.

За ситуацията в Червено море се припомня, че американски хеликоптери отблъснаха атака в неделя от подкрепяни от Иран бунтовници хуси срещу контейнеровоз на Maersk, потопявайки три кораба на хуси и убивайки 10 бунтовници, подхранвайки рисковете войната Израел-Газа да се превърне в по-широк регионален конфликт.

„Цената на петрола може да бъде повлияна от ескалацията… в Червено море през уикенда и пиковия сезон на търсене по време на Пролетния фестивал в Китай“, коментира Леон Ли, базиран в Шанхай анализатор на CMC Markets.

Ли, който има предвид ваканцията за Лунната нова година в началото на февруари, добавя, че прогнозираното празнично търсене в Китай също повишава очакванията за възстановяване на цените този месец.

Един по-широк конфликт може да затвори важни водни пътища за транспортиране на петрол, като Червено море и Ормузкия пролив в Персийския залив. След атаката на американските хеликоптери ирански военен кораб е отплавал в Червено море, съобщават ирански медии, цитирани от Ройтерс.

Най-малко четири танкера, превозващи дизелово и реактивно гориво от Близкия изток и Индия към Европа, заобикалят Африка, за да избегнат Червено море, показват данните за проследяване на кораби.

В Китай очакванията на инвеститорите за нови мерки за стимулиране се повишиха, след като производствената активност се сви за трети месец през декември, показват правителствени данни в неделя. Стимулът може да даде тласък на икономическия растеж, потенциално да повиши търсенето на петрол и да окаже подкрепа на цените.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"