fbpx

Символично БНБ намали основната лихва

Макар и символично, БНБ намали основния лихвен процент. За януари 2024 година той ще е 3.79 на сто, при 3.80 за декември.

Това се случва за първи път от октомври 2022 година, когато след 6-годишна пауза БНБ започна да вдига лихвите в стремеж да се обуздае високата инфлация, следвайки действията на ЕЦБ и другите централни банки.

Повишенията на лихвите у нас обаче не оказаха влияние върху политиката на търговските банки, които продължиха дълго време да съхраняват по-ниските си ставки. Това доведе до продължаване нарастването на ипотечните и други кредити.

Преди месец БНБ изрази очакванията си през следващите тримесечия процесът на повишение на лихвените проценти по депозитите и кредитите за домакинствата постепенно да се засили, като лихвените проценти достигнат най-високи стойности в края на 2024 г. и в началото на 2025 г., след което да се задържат на нива, близо до вече достигнатите.

Годишният растеж на депозитите на частния сектор се очаква да продължи да следва тенденция към постепенно забавяне и да възлезе на 8.9% в края на 2023 г., след което да се понижи до 8.1% в края на 2024 г. и до 7.5% в края 2025 г. Основно влияние за низходящата динамика се очаква да има прогнозираното забавяне на растежа на заплатите, както и сравнително бавното повишаване на лихвените проценти на банките по привлечените средства. Годишният растеж на кредита за неправителствения сектор се очаква да се забави до 9.8% в края на 2023 г. и допълнително до 6.7% в края на 2024 г. и 5.6% в края на 2025 г., за което ще допринесат понижаването на инфлацията, прогнозираното повишение на лихвените проценти по новоотпуснатите кредити, както и сравнително ниската инвестиционна активност на фирмите в частния сектор.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"