fbpx

Биткойн продължава да спада, стигайки двумесечно дъно

Биткойнът падна до двумесечно дъно в четвъртък, удължавайки едномесечния си спад, тъй като натежа несигурността около президентските избори в САЩ и докладите за предлагане на биткойни от несъществуваща базирана в Токио крипто борса, съобщава Ройтерс.

Биткойн падна с повече от 2% до $57 843, което е най-ниското му ниво от 2 май, губейки над 6% досега тази седмица.

Най-голямата криптовалута в света е под натиск през последните месеци, като нейният спад се ускори тази седмица, след като първият дебат между кандидатите за президент на САЩ Джо Байдън и Доналд Тръмп повдигна въпросите дали Байдън да не бъде сменен като кандидат.

Ако Байдън трябва да бъде заменен и има много разговори около това, този човек може да не е про-крипто“, коментира Джош Гилбърт, пазарен анализатор в дигиталната брокерска компания eToro, цитиран от агенцията.

Припомня се, че биткойн имаше силен старт на годината след пускането на борсово търгувани фондове в САЩ, което го изстреля до рекордните $73 803,25 в средата на март. Ралито обаче се провали, като биткойнът оттогава загуби повече от 21%.

Политически обремененият фон, с протичащите избори във Франция и Великобритания, води до известно намаляване на риска, изтъкват анализатори, наред с променящите се шансове в предизборната кампания в САЩ.

Наблюдателите също така сочат докладите, че водещата световна борса за криптовалути Mt.Gox, преди да спре да функционира през 2014 г., се издължавала на своите кредитори, което може да доведе до намаляване на биткойн, ако тези кредитори разтоварят своите токени. „Има очаквания, че някои от тези първоначални купувачи на биткойни ще започнат да продават на пазара“, заявява Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG.

Той обаче добавя, че макар това да е период на консолидация за криптовалутата след силни печалби по-рано тази година, тя може да тества отново мартенските върхове и вероятно да тласне към $80 000.

Ether, друга основна криптовалута, се търгуваше с повече от 1% по-ниско при $3 213,0 и спадна с повече от 22% от върховете си от средата на март.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"