fbpx

Биткойнът премина $57 хил., достигайки двугодишен връх

Биткойнът достигна двугодишен връх, след като големи играчи започнаха да купуват криптовалутата, а по-малкият съперник етерът надхвърли 3200 долара за първи път от 2022 г., информира Ройтерс.

Биткойнът поскъпна с повече от 10% за две сесии, подпомогнат от данните, че крипто инвеститорът и софтуерната фирма MicroStrategy наскоро е закупил около 3000 биткойна за 155 милиона долара.

Биткойнът поскъпна до $57 036 сутринта в Азия, което е най-високото му ниво от края на 2021 г. Етерът се покачи до $3 275, достигайки най-високото ниво от април 2022 г.

Има толкова голямо предлагане… но търсенето, отприщено от спот ETF в САЩ, изглежда безмилостно“, коментира Джъстин д’Анетан, ръководител на партньорствата в Азия в Keyrock, производител на пазара на цифрови активи.

Основен стимул в момента е очакваното преполовяване на биткойн през април. Този процес е предназначен да забави освобождаването на биткойни, чието предлагане е ограничено до 21 милиона – от които 19 милиона вече са добити – чрез намаляване наполовина на премията за производство на токени наполовина.

Биткойнът е повишил стойността си с 32% досега през февруари, насочвайки се към най-големия си едномесечен ръст от януари 2023 г., а инерцията се натрупва извън рамките на инвестиционната общност.

Социалната медийна платформа Reddit, която на 22 февруари подаде документи за листване на акциите си на Нюйоркската фондова борса, заяви, че е инвестирала малка част от излишните си парични резерви в bitcoin ether и matic, родния токен на мрежата Polygon, като форма на плащане за продажби на определени виртуални стоки.

Сред участниците на пазара нараства очакването относно възможното регулаторно одобрение на спот етер ETF, което спомогна за последното покачване на цената.

Перспективата за спот ethereum ETF е по-нататъшно развитие както за търговците, така и за инвеститорите след неотдавнашното стартиране на различни биткойн ETF“, посочва старши стратегът на DailyFX Ник Кроули. „Това представлява по-нататъшно съзряване на пазара на криптовалути и признание за ролята на ethereum в бъдещето на криптовалутите във финансовата система“, добавя той, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"