fbpx

Еволюция на енергийната заетост (2022–2030)

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) малко над половината от 67-те милиона души, заети в световната енергийна индустрия през 2022 г., са работили в сектора на чистата енергия: 35 милиона срещу 32 милиона в индустрията, свързана с изкопаемите горива. И с ускоряването на прехода към чиста енергия тази разлика ще се разширява, изтъква изданието Visual Capitalist.

В партньорство с Националния съвет за комунални услуги и използвайки прогнози на Международната агенция по енергетика, в своето приложение Decarbonization Channel то изследва как глобалната заетост в енергетиката може да се промени до 2030 г. в текущия политически сценарий.

Настоящият политически сценарий на МАЕ е консервативна прогноза за напредък в съответствие с настоящата траектория на нашата енергийна система. Не се предполага, че нациите ще постигнат своите обявени цели или че нетната нула ще бъде постигната до 2050 г.

Дори в рамките на този консервативен сценарий се предвижда глобалният енергиен сектор да има нетна печалба от 5,7 милиона работни места до 2030 г. С изключение на 300 000 работни места, добавени в индустрията за доставка на петрол и газ, всички тези работни места ще са заети в чистата енергия.

В по-амбициозен сценарий, съобразен с постигането на нетна нула до 2050 г., нетната печалба от работни места се прогнозира да се утрои до 17 милиона.

Източник: Visual Capitalist

И при двата сценария глобалната енергийна индустрия е готова да създаде милиони нови работни места през следващите години, като печалбите от работни места в сектора на чистата енергия значително надхвърлят загубите на работни места в индустрията за изкопаеми горива.

С прогнозирания растеж от такъв мащаб, МАЕ подчертава, че политиците и индустрията трябва да подкрепят преминаването на служителите, заето в изкопаеми горива и да се справят с пропуските в уменията в нововъзникващите индустрии чрез образование и обучение.

Според доклада за световната енергийна заетост продължаващите усилия в тези области са от решаващо значение за предотвратяване на недостига на работна ръка и избягване на забавяния в прехода към чиста енергия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"