fbpx

Биткойнът тръгна нагоре, дочакал одобрението за ETF

Биткойнът се повиши с 3% до $47 300, като криптовалутата скочи с повече от 70% през последните месеци в очакване на ETF и тази седмица достигна най-високото си ниво от март 2022 г., съобщава Ройтерс.

Това става на фона на дългоочаквантото решение, с което Регулаторът на ценните книжа на САЩ одобри първите регистрирани в страната борсово търгувани фондове (ETF) за проследяване на биткойни.

Комисията за ценни книжа и борси съобщи, че е одобрила 11 заявления, включително от BlackRock, Ark Investments/21Shares, Fidelity, Invesco и VanEck, въпреки предупрежденията на някои служители и защитници на инвеститорите, че продуктите носят рискове.

Повечето от продуктите се очаква да започнат да се търгуват в четвъртък, съобщават емитентите, започвайки ожесточена конкуренция за пазарен дял.

Създавани в продължение на десетилетие, ETF променят играта за биткойн, като предлагат на инвеститорите експозиция към най-голямата криптовалута в света, без да я държат директно. Те осигуряват сериозен тласък за крипто индустрията, обхваната от скандали. „Това е огромно положително въздействие за институционализирането на биткойн като клас активи“, коментира, цитиран от Ройтерс, Андрю Бонд, управляващ директор и старши финтех анализатор в Rosenblatt Securities.

Анализаторите на Standard Chartered прогнозират, че ETF могат да привлекат от 50 до 100 милиарда долара само тази година. Други наблюдатели смятат, че входящите потоци ще бъдат по-близо до 55 милиарда долара за пет години.

Пазарната капитализация на биткойн възлиза на повече от 913 милиарда долара към сряда, според CoinGecko. Към декември 2022 г. общите нетни активи на ETF в САЩ възлизат на 6,5 трилиона долара според Института за инвестиционни компании.

Компаниите очакват вълна от онлайн реклама и други видове маркетинг. Някои емитенти, включително Bitwise и VanEck, вече пуснаха реклами, рекламиращи биткойн като инвестиция.

Това е доста безпрецедентно, така че ще видим как работи. Никога не съм бил в ситуация, в която 10 от един и същи ETF да бъдат стартирани в един и същи ден“, казва Стивън МакКлург, главен инвестиционен директор във Valkyrie, чийто ETF беше сред одобрените в сряда.

Ние вярвахме, че биткойн може да промени света и сме развълнувани от перспективата за демократизиране на достъпа до този актив“, заявява изпълнителният директор на Grayscale Майкъл Соненшейн.

Дъглас Йоунс, ръководител на борсово търгуваните продукти на Нюйоркската фондова борса, където някои продукти ще бъдат листвани, каза, че одобрението също е „крайъгълен камък“ за ETF индустрията.

Някои регулаторни експерти смятат, че биткойн ETF могат също да проправят пътя за други иновативни крипто продукти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"