fbpx

„Свещената планина“ на чиповете в центъра на предизборния дебат в Тайван

В Тайван, където президентските избори са насрочени за идната събота, най-големият производител на полупроводници в света, компанията TSMC, без да иска, беше въвлечена в кампанията. Нейната външнотърговска стратегия е горещо дискутирана по време на първите телевизионни дебати между кандидатите за президент, информира RFI.

Един от опозиционните кандидати, подкрепящ по умерена политика спрямо Китай, обвинява управляващата партия, че е твърде военнолюбиво настроена към Пекин и по този начин е прогонила така необходимите за Тайванската компания за производство на полупроводници (TSMC ) инвеститори, което би ѝ позволило да запази технологичното си превъзходство над останалите конкуренти. Това е твърде полемичен въпрос, защото тази компания се смята почти за национален символ на Тайван, който е наричан „свещената планина“.

TSMC е почитана както зарази ролята си на двигател на икономиката, така и заради предимствата, които осигурява в областта на сигурността.

Почти цялата планета зависи от компанията за снабдяването си с чипове, включително и Съединените щати и особено големият китайски брат, който би искал да включи бившата Формоза в комунистическото лоно. Смята се, че това безспорно превъзходство представлява застраховка-живот за страната. Нито Китай, нито големият американски съюзник на Тайван, имат интерес от война, която може да унищожи този безценен инструмент. От създаването си през 1987 г. TSMC предпочете да остане на национална почва, за да контролира по-добре разходите си и преди всичко, защото ревниво пази своето ноу-хау.

Но сега тази догма е поставена под въпрос: TSMC увеличава все повече инвестициите си в чужбина

На първо място те са насочени към САЩ, където компанията изгради два нови завода. TSMC също инвестира в Япония, а вече и в Германия. Тя се интернационализира отчасти, за да отговори на търсенето на своите клиенти, които искат да си гарантират достъпа до жизненоважни за тяхната икономика продукти след прекъсванията на доставките по време на Covid. Компанията също така иска да излезе от тесните граници на страната си. Освен опасността от война, която вече отблъсна някои инвеститори като американеца Уорън Бъфет, съществуват и други, свързани с достъпа до вода и електроенергия – два основни ресурса, които са необходими в големи количества за производството на поупроводниците.

TSMC потребява значителна част от производството на електроенергия на Тайван

TSMC потребява 7,5% от произведената електроенергия, която е преди всичко на основата на въглища. Благодарение на своите свръхмодерни чипове, компанията намали потреблението си, но нуждите ѝ, пропорционални на големия обем на производството, остават високи.

Възможно ли е те да се осигуряват в страна с 24 милиона жители, която трябва да мисли за енергиен преход?

Бурният растеж на TSMC повдига други важни въпроси за бъдещето на Тайван. Компанията е особено привлекателна за инвеститорите и поради това изпомпва все повече и повече капитал в ущърб на другите сектори на икономиката. Друг фактор за дисбаланс са заплатите. Те са много по-високи в индустрията на полупроводниците, отколкото в услугите, които осигуряват повече от 80% от работните места. Разраствайки се много бързо, тази „свещена планина“ хвърля все по-голяма сянка върху останалата част от икономиката. Наред с националната сигурност, това е другият проблем, който притеснява тайванските избиратели.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"