fbpx

Бившият зам шеф на Аерофлот пише до руския бизнес: саботирайте военните действия

Руското издание The Insider публикува статията във Financial Times на бившия заместник-главен изпълнителен директор на Аерофлот Андрей Панов, който напусна Русия. В нея той се обръща към колегите си – висши ръководители и топ мениджъри на руски компании – с призив за саботиране на военните действия чрез отлагане или игнориране на всяка сделка или договор, който подкрепя военна инвазия или руска пропаганда:

„Спирането на руската война в Украйна е критично важно. И не само за жителите на Украйна. Като бивш заместник генерален директор на Аерофлот знам от първа ръка колко опустошителен е този конфликт за икономиката и репутацията на Русия. Но нашата бизнес общност не бърза да осъзнае ролята си за подкрепата на Путин и неговите поддръжници. Това трябва да се промени, преди ръководителите да станат съучастници във военните престъпления на Москва.

На 5 март, десет дни след инвазията, пристигнах на московското летище Шереметиево с намерение да напусна Русия завинаги. Вместо да ми сложат печат в паспорта, за първи път в живота си бях поканен в изолирана стая за разговор. Двама служители от транспортния клон на Федералната служба за сигурност се обърнаха към мен с въпроси относно завръщането ми в Москва. Имах само малка раница като ръчен багаж и им казах, че ще направя кратко посещение в Тел Авив, като показах билета си за връщане за три дни. Бях уплашен. И все пак ме пуснаха.

През месеца, който измина от моето заминаване от Русия, чух само за един високопоставен руски ръководител, който също като мен напусна страната и осъди войната. Познавам още двама души, които не смятат да се връщат, но мълчат и продължават да работят дистанционно.

Междувременно руски ракети и бомби унищожиха украински градове, убивайки хиляди невинни хора, а милиони напуснаха домовете си. Мащабът на човешкото страдание и мащабът на зверствата сами по себе си са очевидни причини за незабавен край на войната. Въпреки това руските компании продължават да работят както обикновено. „Да, санкциите са лоши; да, талантливи служители бягат; да, инфлацията изяжда трудно реализираните печалби, но какво мога да направя? – оплаква се един висш руски ръководител — Не мога да променя нищо.

Искам да кажа на всеки колега – на тези, с които съм работил, създавал проекти или договарял сделки, на всеки високопоставен руски бизнесмен: знам защо се страхувате да говорите срещу войната. Аз бях същият, когато още живеех в Москва. Знам, че е невъзможно да си топ мениджър и да се противопоставяш на политически режим и не призовавам да ставате мъченици или политически затворници. Но можете да се пенсионирате, можете просто да си тръгнете и дори да не е възможно нито едно, пак можете да направите нещо. Можете да саботирате военните действия, като отлагате или игнорирате всяка сделка или договор, които подкрепят военна инвазия или руска пропаганда. Можете да просветите подчинените си и да им кажете, че сте против войната. Можете да игнорирате Z-парадите и да откажете да изпратите служителите си да участват в тях, или можете да крещите високо за икономическото бедствие, което нараства с всяка нова седмица на конфликт.

Санкциите не съсипват руския бизнес; ние сме креативни и издръжливи. Нефтът все още ще се произвежда, пшеницата и ръжта ще продължат да нарастват, а IKEA и Zara в крайна сметка ще се завърнат, макар и под нови марки. В дългосрочен план руската икономика ще се възстанови.

Но сега икономиката страда заради войната на Путин. С всеки танк, унищожен от украински войници, с всеки свален самолет от тяхната противовъздушна отбрана, с всяка изстреляна ракета, ние ще бъдем по-близо до изтощаване на икономиката от войната. Скоро цивилната индустрия ще бъде препрофилирана за производство на оръжие и транспортиране на войски, а производителите на храни ще снабдяват военните.

Знам, че някои от вас вярват на това, което ви казват Кремъл и неговите медии. Но вие сте умни – и правите бизнес добре информирани. Потърсете руски независими медии или международни новини онлайн, в YouTube или чрез Telegram. Вижте икономическите данни. Вижте снимките на разрушени градове, разрушени сгради и пътища, мъртви жени и деца. Разбирането на ужасите на войната е предизвикателство, но след като разберете какво се случва, останалото е лесно. И след това действайте – с цялата воля и изобретателност, с която се славят руските мениджъри.“

The Insider припомня, че в разговор с Wall Street Journal преди време Андрей Панов е говорил за причините за напускането си на Русия след началото на войната – „реших, че е просто невъзможно да работя в държавна компания. Страната се промени само за една седмица“.

Сега Панов е в Израел. На 12 март той обявява на страницата си във Фейсбук, че е напуснал авиокомпанията и Русия. „Напуснахме Русия. Напуснах Аерофлот. Старият живот свърши”, пише тогава той.

Панов е заместник генерален директор по стратегията, обслужването и маркетинга от 2018 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"