fbpx

Бизнесът бесен на властта, готви национален протест за оставка на правителството

Тенденциозно ли убивате българската икономика? Този въпрос отправиха големите работодателски организации в отворено писмо до премиера Петков и министри от кабинета.

АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП заявяват, че кабинетът не изпълнява поетите ангажименти относно компенсациите за високите цени на електроенергията. Бизнесът припомня, че след среща преди месец управляващите са се ангажирали за:

  1. Удължаване на механизма за компенсации до края на април 2022 г. с повишен таван от 300 лв./MWh;
  2. Разработване на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на електроенергия на достъпни цени за 633-те хиляди потребители на свободния пазар, който да заработи от 1 май 2022 г.

 „Заявихте, че наши представители ще бъдат поканени в работна група по тази тема. Такава покана не е получавана от нас и не ни е известно да се работи по този въпрос!
В същото време, прогнозираното спадане на цените не се наблюдава. Първи май наближава, а няма никаква готовност за изпълнение на даденото от Вас обещание. Бизнесът в цялата страна не знае какво му предстои след 14 дни! Няма време, а очевидно няма и готовност от страна на правителството да изпълни поетия ангажимент
“, се изтъква в писмото.

От министерски съвет незабавно се иска:

  1. Удължаване на съществуващия механизъм за компенсация на бизнеса с референтна цена 185,59 лв./MWh и таван от 300 лв./MWh докато не се намери работещо решение за стабилизиране на пазара, одобрено от работодателите. Настояваме МС да вземе това решение още на следващото си заседание!
  2. Разработване на механизъм за гарантиране на дългосрочното предлагане на електроенергия за 633-те хиляди потребители на свободния пазар на достъпни цени, съгласуван и одобрен от работодателите.

Работодателите предупреждават, че в противен случай нестабилните котировки на енергоносителите ще затворят бизнесите, а който оцелее, ще повиши неимоверно цените!

Бизнесът е категоричен, че ако няма незабавни действия, в началото на май излиза на национален протест с искане на оставката на цялото правителство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"