fbpx

Бизнесът ни може да наеме на работа 200 хиляди украинци

Българският бизнес e готов да наеме на работа украински граждани, които потърсят и получат закрила от България. Това заявяват работодателските организации в писмо до премиера, финнасовия министър и членове на кабинета.

Изтъква се, че на база на предишни проучвания, анализи на нивото на безработица и тенденциите на пазара на труда, като се вземе предвид нивото на образование и квалификация, считаме, че на пазара на труда биха могли да се наемат около 200 хиляди украински граждани.

Като обръща внимание, че съобразно действащите нормативни изисквания, лицата в процедура по предоставяне на международна закрила имат правото да работят 3 месеца след подаване на молбата за закрила по чл. 29 (3) от Закон за убежището и бежанците, бизнесът предлага българското правителство да разработи целева програма, насочена към намаляване на сроковете за получаване на бежански/хуманитарен статут за украински граждани, която да действа за ограничен период от време, като позволи нормални условия на живот и труд на украинските граждани.

Подобна програма може да подкрепи и работодателите, осигуряващи заетост на тези лица, като поема част от средствата за издръжката за определен период от време. Изграждането на база данни по професии и умения на тези лица ще позволи по-лесното им интегриране на пазара на труда.

Във връзка със ситуацията, последвала конфликта в Украйна, бизнесът настоява още за

Предприемане на мерки за подпомагане на българските компании от загубата на международни пазари и затруднени транспорти връзки:

  • Увеличаване на дела на пряката подкрепа на предприятията в Националния план за възстановяване и устойчивост;
  • Финализиране на преговорите с ЕК по оперативните програми за периода 2021-2027, като също се ревизира и значително намали делът на финансовите инструменти;
  • Изполване на капацитета и инструментите на Българската агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия за подпомагане на браншовете, които търпят най-големи загуби от затварянето на международни пазари, чрез инициативи за диверсифициране на износа и навлизане на нови пазари;
  • Съдействие за осигуряване на алтернативни транспортни връзки към зони, близки до военния конфликт.

Председателят на БСК Добри Митрев съобщи, че работодателите подготвят своите позиции как практически да стане интеграцията на украинските граждани, избрали страната ни за убежище от войната. Осигуряването на работа ще е от страна на работодателите, но социалните условия, здравеопазването, образованието за децата, които пристигат у нас, трябва да са ангажимент на българската държава, напомни Митрев.

Той оценява като първа стъпка в подкрепа на украинските граждани открития от българското правителство първи в ЕС единен информационен портал в помощ на напускащите страната. Чрез този портал ще станат ясни данните за броя на хората, които търсят убежище в страната ни. Разговорът за социално-битовите условия и работните места е следващата стъпка и затова бизнесът ще предложи на правителството в тази платформа да се включи и възможността заедно с Агенцията по заетостта да се предоставят свободните работни места, данни за работодателите, които търсят хора със съответния профил – образование, специалност, професионални квалификации.

Работодателите подновяват и предложенията си за промени в законите за чужденците и за трудовата миграция, но те трябва да са и в контекста на общоевропейски решения, каза Митрев. Тези дни стана известно, че Европейската комисия ще предложи да бъде задействана за пръв път директивата за временна закрила спрямо украинските бежанци, съобщиха медиите. Целта е предоставяне на статут на закрила на чужденците за времето на целия престой, достъп до трудовия пазар, до жилищно настаняване, до системите за здравни грижи, образование и за социална защита, или до средства за живот. Включено е също правото за събиране на семейства при определени изисквания.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"