fbpx

Кремъл призна за значителна промяна на икономическата реалност

Кремъл заяви в понеделник, че икономическата реалност на Русия се е променила, но не вижда причина да се съмнява в ефективността и надеждността на централната банка, която по-рано днес повиши лихвените проценти до 20%, в опит да предпази икономиката от безпрецедентните западни санкции.

Банката също така въведе някои капиталови контроли, тъй като Западът се стреми да ограничи способността й да използва 640 милиарда долара валутни и златни резерви и да отстрани големи руски банки от финансовата мрежа на SWIFT, което затруднява кредиторите и компаниите да извършват и получават плащания. Тези ходове накараха рублата да падне до рекордно ниски нива след срив с 30%.

Икономическата реалност се промени значително“, е заявил пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. „Това са тежки санкции, те са проблематични, но Русия има потенциал да компенсира вредата“, добавя той.

По думите му Русия дълго време се подготвя за възможни санкции, включително и за най-тежките. Има планове за реакция, те са разработени и се изпълняват, когато се появят проблеми.

Песков коментира, че санкциите, въведени срещу президента Владимир Путин, са безсмислени.

Путин е доста безразличен. Санкциите съдържат абсурдни твърдения за някои активи, Президентът няма никакви активи освен тези, които е декларирал„, уверява говорителят на президентската институция.

Става ясно, че Путин ще работи по икономическите въпроси днес, като се предвиждат негови срещи с официални лица, включително управителя на централната банка Елвира Набиулина, финансовия министър Антон Силуанов и Герман Греф, главен изпълнителен директор на доминиращия кредитор Сбербанк.

Запитан за справянето на централната банка с кризата, Песков каза: „Ние не сме имали причина да се съмняваме в ефективността и надеждността на нашата централна банка. Няма причина да се съмняваме в това сега.

Междувременно от Citigroup Inc заявиха понеделник, че общата й експозиция към руски активи е била 5,4 милиарда долара в края на декември, в сравнение с 5,5 милиарда долара в края на септември, съобщава още Ройтерс.

Експозицията от 5,4 милиарда долара представлява 0,3% от активите на банката през 2021 г., според регулаторна документация.

Citigroup също предупреди за потенциален удар от ескалиращото напрежение между Запада и Русия след нейното нахлуване в Украйна.

„Citi продължава да следи текущата геополитическа ситуация и икономически условия между Русия и Украйна и ще смекчи своите експозиции и рискове, както е уместно“, съобщава банката.

Общата експозиция на банката към трети страни в Русия е близо 8,2 милиарда долара към 31 декември, се казва още в изявлението.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"