fbpx

Извадиха Русия от системата SWIFT

Западът изключи Русия от системата SWIFT. Макар доскоро да се смяташе, че страните от ЕС, САЩ, Великобритания и Канада няма да постигнат единство за тази мярка, това се случи, стана ясно от среднощно изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, в което се казва:

  • ще изолираме част от руските банки от достъп до SWIFT
  • така ще ударим способността на Русия да изнася и внася
  • ще парализираме активите и транзакциите на централната банка на Русия и ще направим невъзможно да ги използва, за да поддържа ликвидност и да финансира Путин войната си
  • ще забраним руски олигарси да използват капиталите си на нашите пазари

Тази решителна стъпка става възможна, след като Германия и Унгария преосмислиха позицията си.

В съвместно изявление на западните лидери за общи действия срещу Русия се заявява:

Първо, ние се ангажираме, че избрани руски банки ще бъдат премахнати от системата за съобщения SWIFT. Това ще гарантира, че тези банки ще бъдат изключени от международната финансова система и ще навреди на способността им да работят в световен мащаб.

Второ, ние се ангажираме да наложим ограничителни мерки, които ще попречат на руската централна банка да разположи международните си резерви по начини, които подкопават въздействието на нашите санкции.

Трето, ние се ангажираме да действаме срещу хората и образуванията, които улесняват войната в Украйна и вредните дейности на руското правителство. По-конкретно, ние се ангажираме да предприемем мерки за ограничаване на продажбата на гражданство – така наречените златни паспорти – които позволяват на богатите руснаци, свързани с руското правителство, да станат граждани на нашите страни и да получат достъп до нашите финансови системи.

Четвърто, ние се ангажираме през следващата седмица да създадем трансатлантическа работна група, която ще осигури ефективното прилагане на нашите финансови санкции чрез идентифициране и замразяване на активите на санкционирани лица и компании, които съществуват в рамките на нашите юрисдикции. Като част от това усилие ние се ангажираме да използваме санкции и други финансови и правоприлагащи мерки срещу допълнителни руски служители и елити, близки до руското правителство, както и техните семейства и техните помощници да идентифицират и замразят активите, които държат в нашите юрисдикции . Ние също така ще ангажираме други правителства и ще работим за откриване и прекъсване на движението на неправомерно спечелени печалби и да откажем на тези лица възможността да скрият своите активи в юрисдикции по целия свят.

Обществото за световни междубанкови финансови телекомуникации (SWIFT), юридически S.W.I.F.T. SC, е белгийско кооперативно дружество, предоставящо услуги, свързани с изпълнението на финансови транзакции и плащания между банки по целия свят. Неговата основна функция е да служи като основна мрежа за съобщения, чрез която се инициират международни плащания.
В официалния си сайт системата обяснява: SWIFT е уникален. Ние бяхме създадени, за да намерим по-добър начин глобалната финансова общност да премести стойността – надежден, безопасен и сигурен подход, на който общността може да се довери напълно. Ние непрекъснато се развиваме в един постоянно променящ се пейзаж, без да подкопаваме това доверие. Почти пет десетилетия по-късно нашата жизнена общност отразява сложността и разнообразието на финансовата екосистема.

В момента системата осигурява над 8.4 млрд. финансови съобщения, мвключва над 200 страни и над 1 хиляди институции.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"